När landstingen och staten förhandlade om statsbidraget för tre år sedan hade läkemedelskostnaderna, bland annat som ett resultat av generikasubstitutionen, börjat sjunka.
? Den här avtalsperioden ser vi en motsatt tendens, kostnaderna har börjat öka igen, säger Magnus Thyberg på Sveriges Kommuner och Landsting.
Det är ett av skälen till att förhandlingsläget är svårare den här gången.
Regeringen anslog i sin höstbudget 21 miljarder, vilket SKL anser är för litet. Socialstyrelsens prognos för de närmaste åren ligger till exempel på 23 miljarder för 2011. I den prognosen ingår enbart kostnaderna för läkemedelsförmånen.
Men idag är det en mindre del av kostnaderna som syns i läkemedelsförmånen än för några år sedan. Flera läkemedel som tidigare skrevs ut via recept, upphandlas nu direkt av landstingen och patienterna får läkemedlen på sjukhuset direkt.
? Det innebär att kostnaden inte syns i läkemedelsförmånen, men likväl kostar det, säger Magnus Thyberg.
Ett annat exempel är hiv- och hepatit- läkemedel, som numer räknas som smittskyddsläkemedel och därför är helt gratis för patienterna och därför inte heller syns förmånen.
? Kostnaderna är kort sagt betydligt högre än vad som syns i förmånen. Och det sas redan när det förra avtalet skrevs under att man vid nästa förhandling skulle beakta helheten, säger Magnus Thyberg.
Avtalet går ut till årsskiftet, om ett nytt är påskrivet till dess är oklart. Om inte får man som i början av 2000-talet köra avtalslöst en period.