Scilifelab blir nationellt forskningsinstitut

Genom en gemensam satsning av regeringen, Knut och Alice Wallenbergs
stiftelse och Astrazeneca ska Scilifelab bli ett nationellt
forskningsinstitut.

3 apr 2012, kl 18:29
0

Idag är Science for life laboratory (Scilifelab) ett samarbetsprojekt mellan Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Men från och med nästa år kommer det att bli ett nationellt forskningsinstitut under namnet Sweden Science for life laboratory (Scilifelab). Målet är att det nya institutet om några år ska omsätta runt en miljard kronor per år.

– Vi har höga ambitioner, Sverige ska ligga i framkant. Ett forskningsinstitut som Scilifelab kan samla de skarpaste hjärnorna och lägga grunden till nya, stora genombrott, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse aviserar en satsning på 220 miljoner kronor för att bidra till tekniklaboratorier. Samtidigt har Astrazeneca ingått ett femårigt samarbetsavtal med Scilifelab. Företagets intention är att satsa 5-10 miljoner dollar per år om de finner projekt av intresse.

– Scilifelab kombinerar avancerad teknologi med djup kunskap inom translationell medicin och molekylär biovetenskap, ett område som är av stort intresse för Astrazeneca för att hitta nya behandlingar till patienter, säger Anders Ekblom, vd Astrazeneca Sverige, i pressmeddelandet.

– Det är en fantastisk satsning på forskningen, och ett stort förtroende som regeringen, Wallenbergstiftelsen och Astrazeneca ger oss. Vi tänker ta det ansvaret och arbeta med både ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande, och får medhåll av de andra tre universitetens rektorer.