FEM FRÅGOR om Scheelesymposiet 9 november
”Ska vara en mötesplats där forskare kan nätverka”
Scheelemedaljen har kommit tillbaka från gravören och väntar på sin pristagare. Lisa Bandholtz (t.v.) och Jeanette Jansson tycker att läger är under kontroll i symposieförberedelserna. Foto: Helene Wallskär

”Ska vara en mötesplats där forskare kan nätverka”

Hur går det med de sista skälvande förberedelserna för Scheelesymposiet? Läkemedelsvärlden kollade läget.

25 okt 2023, kl 14:29
0

Peter Schultz

Peter Schultz. Foto: Scripps research

Snart är det åter dags för Scheelesymposiet då Apotekarsocieteten ska dela ut sitt största vetenskapliga pris. Som Läkemedelsvärlden rapporterade i januari går priset denna gång till den amerikanske forskaren Peter G. Schultz för hans pionjärinsatser i gränssnittet mellan kemi, biologi och medicin.

Äventyr på Scheelesymposiet

Symposiet hålls i Svenska läkaresällskapets hus och den efterföljande middagen för särskilt inbjudna i Apotekarsocietetens vackra bibliotek. Det vetenskapliga programmet för symposiet har rubriken ”Äventyr i kemisk biologi – från grundforskning till patienter”.

Hos Apotekarsocieteten pågår nu de sista förberedelserna inför symposiet för fullt. Det är många detaljer som ska stämma – allt ifrån hotellbokningar till ljuskandelabrar som ska putsas.

Förberett i mer än ett år

Läkemedelsvärlden fick en snabb pratstund med Lisa Bandholtz och Jeanette Jansson mitt i förberedelserna. Lisa är vetenskaplig sekreterare på Apotekarsocieteten och Jeanette projektledare vid Läkemedelsakademin. I dessa dagar har de fullt fokus på det kommande symposiet.

Hallå där, är läget under kontroll?

Jeanette: Det är så klart väldigt mycket praktiskt att ordna med ända in i det sista. Just nu arbetar vi bland annat med att förse föreläsare och moderator med olika underlag så att de kan förbereda sig. Och så är det flygbiljetter som ska bokas, menyer som ska planeras och mycket annat. Men, jo, hittills är allt under kontroll – det gäller bara att alla nyckelpersoner håller sig friska.

Hur länge har förberedelserna pågått?

Lisa: Det beror på hur man räknar. Under fjolåret arbetade vår nomineringskommitté som består av framstående svenska forskare med att välja pristagare. I januari offentliggjorde vi att Peter G. Schultz är 2023 års Scheelepristagare. Nästan direkt efter det bildade vi en programkommitté som började planera det vetenskapliga programmet och kontakta tilltänkta föreläsare.

Har alla tackat ja?

Lisa: Ja, de flesta tackade ja direkt. Med utbildningsminister Mats Persson fick vi dock kämpa lite längre. Men till slut blev det klart att han, liksom flera av sina företrädare, kommer till symposiet och hjälper till att dela ut priset.

Vill erbjuda en mötesplats

Vad är målet med symposiet, mer än att dela ut ett pris?

Jeanette: Vi vill att det ska vara en mötesplats där forskare och andra från olika fält kan träffas och skapa nya kontakter. Ett nätverksmöte för ungefär ett 70-tal anmälda deltagare, pristagaren och föreläsarna.

Lisa: Ja, poängen är att lyfta internationell forskning och främja läkemedelsforskning och utveckling samt bidra till ökad samverkan mellan forskare. Vi tycker också det är viktigt att yngre forskare får delta, inspireras och nätverka med framstående och mer seniora forskare. Därför har Apotekarsocieteten delat ut fem stipendier särskilt för detta.

Pristagarens forskningsinsats är ovanligt bred – hur hittade ni en röd tråd för programmet?

Lisa: I programkommittén bestämde vi oss för att denna gång ha ett svenskt fokus. Programmet kommer att belysa intressant svensk forskning – allt ifrån grundforskning till klinisk forskning – som anknyter till den grund Peter G. Schultz har lagt.

Det blir också en paneldebatt som lyfter akademins och industrins perspektiv på translationell forskning med patienten i fokus. Vad kommer det att satsas mer på framöver och varför? Hur kommer AI att påverka företagens satsningar? Det här blir en spännande dag.