SBU ska granska förkylningsprodukter
Foto: Istock

SBU ska granska förkylningsprodukter

Hjälper påstått förebyggande mun- och nässprayer mot förkylning? Det får SBU i uppdrag att undersöka.

12 apr 2024, kl 09:11
0

Läkemedelsvärlden

Jakob Forssmed.

Kan de olika förkylningsprodukter som företag marknadsför verkligen förhindra, lindra eller bota förkylningar? Det ska Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, utreda.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) presenterade vid en pressträff på fredagen det nya regeringsuppdraget till SBU.

– Förkylningar kan kännas som något trivialt för den enskilda. Men på samhällsnivå orsakar luftvägsinfektioner stora problem och kostnader, inte minst i form av produktionsbortfall, sa han.

– Jag är övertygad om att vi alla vill minska och förkorta förkylningarna, men vi har inte tillgång till tillräckligt bra information om hur. Det vill vi ändra på.

Vill ha fram senaste kunskapen

Jakob Forssmed citerade en del av förkylningsinformationen på 1177 om att lindra symtom med yoghurt och glass och om att gamla huskurer inte fungerar. Han konstaterade att ett återkommande budskap där och i andra informationskällor är att det inte finns något att göra åt förkylningar.

– Men är detta verkligen den bästa kunskap som finns? frågade han.

Uppdraget till SBU är nu att “förbättra kunskapsläget om vad som kan förebygga och lindra förkylningar”. Myndigheten får en halv miljon kronor till detta och ska redovisa uppdraget i höst.

Förkylningsprodukter under luppen

SBU ska bland annat granska de många produkter som utan att vara läkemedel marknadsförs som hjälp mot förkylningar. Det handlar dels om olika kosttillskott och dels om mun- och nässprayer som sägs skydda mot smitta genom att skapa en barriär mot virus på slemhinnorna.

Dessa är medicintekniska produkter och omges därför inte av lika hårda krav på bevisad effekt som läkemedel. Två välbekanta exempel på sådana medicintekniska produkter är Coldzyme och Viruseptin.

– Det är viktigt att undersöka alla dessa produkter som påstås hjälpa mot luftvägsinfektioner på olika sätt. I dag vet vi inte om de har effekt eller inte, det är otillfredsställande, sa Jakob Forssmed.

– Antingen har de effekt eller så saknar de effekt. Vi behöver få veta hur det ligger till.

Ett uppdrag till om förkylningar

Även Folkhälsomyndigheten får ett nytt regeringsuppdrag om förkylningar. Myndigheten ska göra en kunskapsöversikt om faktorer som kan påverka insjuknande i luftvägsbesvär, bland annat förkylningar, hos barn.

I uppdraget till Folkhälsomyndigheten ingår att beskriva hur inomhusluften i skolor och förskolor påverkar risken för luftvägsbesvär och att utvärdera vilka metoder som fungerar för att förbättra luften. Uppdraget ska vara klart 2025.