Det är en gnistrande kall vinterdag i Linköping. I utkanten av universitetssjukhusets område, högst upp i ett mörkrött femtiotalshus, ligger BCRC, Berzelius Clinical Research Center, en av många kontraktsforskningsorganisationer som startats de senaste åren.
– Här låg öronkliniken tidigare. När vi flyttade hit för tre år sedan låg ett patentkontor här, säger Gudrun Tiger, avdelningschef och ansvarig för genomförandet av alla kliniska prövningar på BCRC.
Komplement till kunden
Verksamheten startade den 1 januari 2003, har 13 anställda och är ett bolag helägt av Landstinget i Östergötland.
BCRC gör alla typer av studier, från fas I till fas IV. Huvudinriktningen ligger på I och II, även om man startade med fas III.
– Fas III genomför vi annorlunda jämfört med andra. Vi har patienterna här hos oss och inte på vårdcentralen. Därför kommer även läkaren och sköterskan hit för mottagning och undersökning. Vi tror att det är ett mer effektivt sätt att arbeta, säger Gudrun Tiger.
Det betyder att BCRC samlar ihop patienter, prövare och sköterskor i de egna lokalerna för ett smidigt arbetsflöde. Något de själva kallar för ?the smart and friendly concept?.
– Vi kan hjälpa till så att patientrekryteringen sker på ett bra sätt, så att läkaren inte behöver administrera så mycket utan kan satsa på det medicinska, säger Stig Blom, vd på BCRC.
Man erbjuder inte kringtjänster som administration och datamanagement, och har inte heller eget datafolk eller statistiker. Enligt Stig Blom kommer man aldrig att göra det heller.
– Då är vi inne på våra kunders område. Vi vill satsa på det kliniska genomförandet, därför är vi ett bra komplement till våra kunder.
Kunderna är framför allt CRO-industrin, men även biotechföretag och läkemedelsindustrins svenska dotterbolag, stora som små. Man arbetar med alla, både i Sverige och utomlands, och har inga exklusiva avtal.
Rekryterar på hockeymatcher
Stig Blom bedömer att BCRC ligger bra till på en allt tuffare CRO-marknad.
– I allt fler studier kommer det krav på att bara ta in centra som kan rekrytera över ett visst antal patienter, till exempel 50 eller 100. Där måste vi kunna vara med och konkurrera, och det är vi idag, säger Stig Blom.
BCRC rekryterar patienter till sina prövningar genom annonsering i lokala tidningar samt ur den egna databasen. Men även mer oortodoxa metoder används.
– Vi är också ute på köpcentra och hockeymatcher samt kontaktar olika patientföreningar. Vi rekryterar framför allt inom en tio mils radie runt Linköping, säger Stig Blom.
40 patienter på 4-5 månader är inget problem, menar han.
– Många studier idag är kompetitiva studier, där flera länder konkurrerar i att rekrytera patienter. Då gäller det att snabbt kunna rekrytera.
Snabba beslut
BCRC har en yta om 600 kvadratmeter. Lokalerna är spartanskt inredda, inget tjusigt IT-booms-aktigt, inga häftiga apparater. Bara tolv sängplatser i två gamla salar, några undersökningsrum och arbetsrum för de 13 anställda.
Styrkan är att snabbt, oftast inom ett par veckor, utifrån ett synopsis eller enklare protokoll, kunna säga om man kan hitta patienterna och vad det i grova drag skulle kosta.
– Kunderna tycker om att vi ligger mitt i sjukhusområdet, vår koppling till intensivvården genom vår medicinska chef och vårt sätt att rekrytera patienter, säger Stig Blom.
Hög säkerhet
I ett av de låsta rummen förvaras prövningsläkemedel enligt konstens alla regler. I ett öppet rum finns akutvagnen – om det skulle hända något allvarligt.
– Vi har avtal med anestesikliniken. Skulle det hända något så larmar vi dem eftersom vi inte alltid har egna läkare på plats. Än så länge har det inte hänt något allvarligt men det är skönt att ha rutiner på plats, säger Gudrun Tiger när vi vandrar runt i lokalerna.