Regeringen förstärker sin satsning på projektet Genomic medicine Sweden, GMS. Det presenterades vid en presskonferens under måndagen.
– Vi har redan tidigare betalat ut pengar till Genomic medicine Sweden. Men vi gör det på ett annat sätt, mer uthålligt och starkare, i dag, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Ökar statsanslagen
GMS arbetar, som Läkemedelsvärlden tidigare berättat, med att samordna införandet av precisionsmedicin i svensk sjukvård på ett jämlikt sätt.
Nu får alltså projektet 80 miljoner kronor i anslag för 2025. Som Läkemedelsvärlden rapporterat fick Genomic medicine Sweden 49,5 miljoner förra året.
– De är en nyckelaktör inom utvecklingen av det här området, så att vi både kan få bättre diagnostik, skräddarsydd för dig som person, men därmed också mer skräddarsydd och individbaserad behandling. Och får man sådan behandling kan också sena effekter och biverkningar mildras, säger Acko Ankarberg Johansson.
50 miljoner är öronmärkta
Av årets 80 miljoner i anslag ska 30 miljoner kronor gå till kärnverksamheten.
50 miljoner är öronmärkta för särskilda satsningar på sällsynta hälsotillstånd, cancer och antibiotikaresistens.
Efter det får projektet 100 miljoner kronor per år.
Förebyggande åtgärder
Precisionsmedicin har använts ganska länge för sällsynta sjukdomar och vissa cancersjukdomar, konstaterade sjukvårdsministern.
– Men genom de förslag vi lämnar i dag, med en starkare basfinansiering och mer pengar för att kunna jobba mer så breddar vi också användningsområdet, säger Acko Ankarberg Johansson.
– Inte minst att vi kan titta på förebyggande preventiva åtgärder på ett annat sätt än innan. Mer precisionshälsa och inte bara precisionsmedicin. Men också det att det blir en långsiktighet och en jämlik tillgång i Sverige.
Nytt om antibiotikaresistens
En nyhet för i år är stödet till utvecklingen av precisionsdiagnostik vid antibiotikaresistens, både för att förbättra individens behandling och att för att göra det möjligt att snabbt påvisa bakterieutbrott.
Under presskonferensen poängterades att satsningen är i linje med två andra mål – att uppdatera den nationella cancerstrategin så att precisionshälsa inkluderas samt att förbättra vården för patienter med sällsynta diagnoser.