I artikeln liknar TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund och Göran Stiernstedt på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting med utpressning. När ett företag fått en produkt godkänd som särläkemedel utnyttjar man det till att begära ett ofta helt orimligt pris för produkten, anser de två.
Eftersom behandlingen ofta är den enda som finns tillgänglig för en patientgrupp blir det i princip omöjligt för medlemsländerna i EU att säga nej till det begärda priset, då svårt sjuka riskerar att inte får den behandling som nu finns, argumenterar de två.
I artikeln ger skribenterna det nyligen godkända särläkemedlet Vpriv mot enzymbristsjukdomen Gaucher som exempel. Det pris företaget Shire begärt för särläkemedlet är så högt att det inte kan beviljas inom ramen för svensk lagstiftning, det vill säga när priset ska vägas mot nytta, menar Gunilla Hulth-Backlund och Göran Stiernstedt.
Läkemedlet Vpriv som enligt det begärda priset skulle kosta 4,7 miljoner kronor per patient skulle totalt sälja för 140 miljoner kronor per år om cirka 30 patienter i Sverige skulle behandlas med medlet.
Eftersom antalet särläkemedel kraftigt ökar skulle de 20 miljarder kronor som idag används till subvention av läkemedel bara räcka till att behandla 4 000 människor om året i Sverige, enligt de två skribenternas exempel.
- Läkemedel
Särläkemedlen är orimligt dyra
Läkemedelsföretag som får ett särläkemedel godkänt kräver orimligt höga priser för sin produkt. I en debattartikel i DN menar SKL och TLV att de, som de anser orimliga priserna måste stoppas.