Amerikanska Forbes är kända för att publicera listor över allt från rikaste personer till bästa uppfinningar. Nu har nyhetsbyrån listat världens dyraste läkemedel. På listan som innehåller nio produkter återfinns läkemedel som behandlar sällsynta sjukdomar som drabbar få människor. Alla kostar mer än 200 000 dollar per år för en genomsnittlig användare. Slutsatsen som Forbes drar är att läkemedelsmarknaden på så sätt är tvärtemot de flesta andra eftersom ju färre som vill ha varan desto mer kostar den.
Högst upp på listan hamnar Soliris (eculizumab) från Alexion Pharmaceutical´s. Den monoklonala antikroppen behandlar en ovanlig sjukdom, PNH, där immunförsvaret förstör röda blodkroppar. En genomsnittlig behandling kostar 409 500 dollar per år. Tvåa hamnar Elaprase (idursulfas) som kostar i snitt 375 000 dollar per år. Elrapas ges till patienter med Hunters sjukdom som beror på brist av olika enzymer. Ytterligare två läkemedel ostar över 350 000 dollar per år; Naglazyme (galsulfas) mot en metabol sjukdom och Cinryze (c1-esterashämmare) mot enzymbristsjukdomen HAE.
Till skillnad från läkemedel som tillverkas i standarddoser är många av dessa dyra tvungna att ges i individuellt anpassade doser. Detta tillsammans med kostsamma utvecklingskostnader och en liten marknad är biotechindustrins förklaring till att preparaten blir så dyra. Men enligt Forbes blir de dyraste läkemedlen mycket dyrare för varje år. Få privatpersoner behöver stå för kostnaderna eftersom de i många länder betalas behandlingarna av staten eller av försäkringsbolag
Många av cancerläkemedlen som brukar omnämnas som dyra platsar inte på Forbes lista. Förklaringen är att de ofta bara används under en kortare tid medan de sällsynta diagnoserna ofta kräver livslång behandling.