Såpbubblor bättre än morfin hos barn

Barn som drabbats av cancer får ofta en långvarig behandling som kan
orsaka obehag, smärta och rädsla hos barnen. Men enligt en avhandling
ger distraktion med såpbubblor minskade både rädsla och smärtan bättre
än morfin.

31 maj 2012, kl 13:18
0

I Sverige får varje år cirka 300 barn och ungdomar cancer. Behandlingen är ofta långvarig och innehåller skrämmande och smärtsamma procedurer som olika nålsättningar och biverkningar från behandlingen. I en avhandling från Uppsala universitet har Lena Hedén undersökt olika sätt att lindra barns rädsla, obehag och smärta vid ingrepp.

De allra flesta barn med cancer har venport inopererad och är med om cirka 50 till 100 nålsättningar under sin sjukdomstid. Trots hudbedövning upplever en del barn det som mycket skrämmande. Avhandlingen visar att om barnen distraherades med såpbubblor eller fick använda värmekudde samtidigt med standardbehandling med bedövningskräm och information minskade rädslan och obehaget mer än om de enbart fick standardbehandling. En låg dos av det lugnande midazolam minskade också rädsla och obehag, särskilt hos de yngre barnen. Däremot hade morfin inte bättre effekt än placebo på rädsla, obehag eller smärta.

– Standardbehandling med hudbedövning och information räcker för de flesta. Vi föreslår att man stegvis erbjuder de mer rädda barnen att använda värmekudde eller såpbubblor och de mycket rädda barnen lugnande läkemedel vid nålsättning, säger Lena Hedén i ett pressmeddelande.