Sämre tillgång på biologiska medel för barn

Många biologiska läkemedel är inte godkända för användning till barn, konstaterar reumatolog på Akademiska sjukhuset.

8 okt 2015, kl 09:54
0

Annons

Foto: iStockphoto

Var femte barn med reumatism har nytta av behandling med biologiska läkemedel, så som TNF-inhibatorer i perioder, skriver Akademiska sjukhuset. I och med ny kunskap har valet av läkemedel och dosering förbättras så att livskvaliteten ökar och smärtan minskar. Men många läkemedel är inte godkända för användning till barn, konstaterar Lillemor Berntson, ansvarig för barnreumatologi vid Akademiska sjukhuset.

– En nordisk multicenterstudie, där man följt upp 440 barn, visar att cirka hälften hade behov av ett långverkande läkemedel åtta år efter insjuknandet. I en pågående regional studie där man följer man upp barn över tid för att hitta markörer i blodet som kan underlätta prognostisering av svår reumatism, men mer forskning behövs. Förhoppningsvis kan även det relativt nystartade svenska barnreumaregistret bidra till det, säger Lillemor Berntson i ett pressmeddelande.

Hos barn är den vanligaste formen av reumatism Juvenil idiopatisk artrit och den motsvarar reumatoid artrit hos vuxna. En viktig skillnad mellan sjukdomarna är att barn ofta saknar specifika reumamarkörer i blodet, som är vanligare hos vuxna.

Anledningen till att sjukhuset väljer att uttala sig om detta nu är den kommande internationella reumatikerdagen den 12 oktober.