Hos Läkemedelsverket ligger ett antal ansökningar om att få tillstånd att parallellimportera läkemedel från de åtta nya östländer som sedan i våras är med i EU.
För att tillstånd ska ges krävs dock att det nya medlemslandet hade infört patentlagar som harmoniserar med övriga EU:s innan läkemedlet godkändes i landet. Om inte, gäller inte direktivet om den fria rörligheten av varor och tjänster inom EU, och läkemedlet får inte importeras.
? Läkemedelsindustrin har varit mycket framgångsrik i sin lobbying i Bryssel, kommenterar Fredrik Persson på parallellföretaget Orifarm och ordförande i Föreningen för parallellimportörer, FPL.
Jan Ström på Läkemedelsindustriföreningen, LIF, beskriver det istället som en framkomlig väg för att tvinga de nya medlemsstaterna att ansluta sig till de patentregler som gäller i övriga EU.
? För oss handlar det också om att parallellimportörerna inte ska få utnyttja en brist i dessa länders lagar. Exakt vad som gäller enligt undantaget är, som så ofta, en tolkningsfråga.
? Troligen måste något fall prövas i EG-domstolen, säger Fredrik Persson.
De länder som undantaget gäller för är Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.
- Läkemedel
Sämre patentskydd i öst hinder för parallellimport
För att hindra parallellimport av läkemedel från de nya medlemsstaterna har läkemedelsindustrin fått igenom ett undantag mot principen om varors fria rörlighet.