Sagor och spökhistorier i riksdagsdebatt

Under förmiddagen har riksdagsledamöter debatterat propositionen om
omregleringen av apoteksmarknaden. De borgerliga använde ökad
tillgänglighet som främsta argument medan oppositionen hävdade
att regeringen helt glömt bort patienten och kunden. 

29 apr 2009, kl 14:23
0

Vid halv nio i morse möttes fem borgerliga riksdagsledamöter av Farmacevtförbundet utanför riksdagen. De fick varsin blomsterkvast och glada tillrop. Budskapet från förbundets ordförande Carin Svensson och Farmacevtföretagarnas vd Lennart Axelsson var ett tack för att farmacevter nu ska få chansen att driva egna apotek.

Och att konkurrensen och entreprenörer nu ska driva utvecklingen inom apoteksområdet framåt var de borgerliga riksdagsledamöternas återkommande budskap under förmiddagens debatt. Socialminister Göran Hägglund (KD) konstaterade i sitt anförande att det här var den mest omfattande proposition han varit med att ta fram. Han förklarade också också att det är ett beslut som kommer att märkas mycket för den enskilda medborgaren.

Ormregleringen kommer att leda till ökade öppettider, bättre service och fler apotek argumenterade han.
? Det är inte utan viss stolthet som jag står här i kammaren idag, sa Göran Hägglund som också passade på att tacka Apoteket AB för deras insatser och deras samarbetsvilja.  

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) var den borgerliga politiker som var mest konkret i sina resonemang om vad apoteksomregleringen ska leda till.
? Hur kan det komma sig att inget enda apotek idag har en toalett? Jo, därför att det har de inte tvingats till. Men det tror jag vi kommer att få se när apoteken tänker mer utifrån kundens perspektiv.

Oppositionen fokuserade sin kritik på att regeringen behandlar läkemedel som en handelsvara och inte som en del av sjukvården. Thomas Nihlén (MP) konstaterade att ingen av de borgerliga debattörerna nämnde den felaktiga läkemedelsanvändningen i sina anföranden, och han ställde också en fråga till Göran Hägglund om hur den delen ska följas upp efter omreglering.
? Felanvändningen av läkemedel är en viktig fråga. Men man kan konstatera att problemen med felanvändning har uppkommit i nuvarande system. Vi arbetar med den frågan genom läkemedelsgenomgångar, expeditionsstöd och förskrivningsstöd.

I replikskiftet mellan Ylva Johansson (S) och Göran Hägglund kritiserade Ylva Johansson regeringen för att ha dåligt faktaunderlag inför omregleringen.
? Det är nästan som att lyssna på en saga när man hör de borgerliga berätta om allt det som omregleringen ska leda till. Det är mycket som handlar om vad regeringen tror ska hända, inledde hon.
? Jag tycker också att det låter som en saga. Men när man lyssnar på er i oppositionen är det snarare en spökhistoria man får höra, replikerade Göran Hägglund.

Summerat handlade förmiddagens debatt om konsekvensen av omregleringen. Oppositionen anser att skattepengar som kunde användas till annat inom sjukvården istället kommer att gå till att finansiera apotek och grossister. De borgerligas bild är istället att konkurrensen kommer att leda till fler tjänster, fler apotek och längre öppettider.

Voteringen sker klockan 16 i eftermiddag. Beslutet träder i kraft den 1 juli.