Folkhälsomyndigheten kommer nu med rekommendationer för att förebygga kikhosta hos spädbarn. Anledningen är att myndigheten anser att det finns ett behov av att uppmärksamma kikhosta mer.
– Vi måste påminna om kikhosta. Vi ser att många som söker vård för hosta får vänta länge innan prov tas och genom att öka uppmärksamheten av sjukdomen tror vi att fler spädbarn kan skyddas, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten.
Hos små barn kan hikhosta ge symtom som hostattacker som kan leda till andningsuppehåll och problem med att äta och därför är sjukdomen farligare ju yngre barnet är.
Mellan 2008-2013 låg incidensen för kikhosta per 100 000 spädbarn i snitt på 39,5 och 2014 ökade den kraftigt. Incidensen låg då på 105,3 för att till 2015 sjunka något till 73,4.
– Vid fall där spädbarn under tre månader drabbas behöver sju av tio sjukhusvård. Det behöver inte vara livshotande men de allra yngsta spädbarnen blir alltid svårt sjuka, säger Bernice Aronsson.
Även om det är relativt lågt antal fall i Sverige jämfört med andra länder är det fortfarande en allvarlig sjukdom. För att minska antalet fall ytterligare, särskilt hos spädbarn, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att sjukvårdspersonal utbildas.
– Man kan inte få bort kikhosta helt med de vaccin som finns i dag, men med ökad uppmärksamhet kan vi minska antalet svåra fall genom att ta prover och tidigt behandla spädbarnen med antibiotika, säger Bernice Aronsson.
Enligt rekommendationerna för det viktigt att den första dosen inte försenas, utan ges senast vid tre månaders ålder för att minska risken för allvarlig sjukdom. Det är även viktigt att ställa en diagnos i tidigt skede så att antibiotikabehandling kan ges.
Folkhälsomyndigheten har även tagit fram material som kan användas i undervisningssyfte inom hälso- och sjukvården för att höja kunskapsnivån och medvetenheten om kikhosta.
Anledningen till att antal fall av kikhosta hos spädbarn har ökat är enligt Folkhälsomyndigheten olika i olika länder, men i princip alla länder har en ökning.
– Det beror på vilken typ av vaccinationsprogram och att sjukdomen kommer i cykler, säger Bernice Aronsson på Folkhälsomyndigheten.