Lösningen är en så kallad e-verifikation som är unik för varje läkemedelsförpackning. Varje förpackning får en unik kod som verifieras innan den checkas ut vid apoteksdisken. Detta kommer gälla generellt för receptbelagda läkemedel.
– Systemet går kort ut på att tillverkaren checkar in förpackningens kod i en stor databas och bekräftar att det är en äkta förpackning. I slutet av kedjan finns apoteket som lämnar ut förpackningen och som då dels ska verifiera att förpackningen är äkta, det vill säga att koden är incheckad, och samtidigt checkar ut förpackningen då den levereras till kund, säger Åsa Brümmer, kvalitetschef på distributionsföretaget Tamro och en av deltagarna i det seminarium om e-verifikation som Apotekarsocieteten arrangerar under Läkemedelskongressen den 9 och 10 november.
Tamro som distributionsföretag befinner sig i mitten av denna kedja och kan synas ha en begränsad roll i det här.
– Jo så kan det tyckas. Men så fort förpackningar skadas och behöver slängas ska de checkas ut. Dessutom är det ett ganska omfattande flöde av returer som distributören behöver verifiera innan de kan godkännas till det säljbara lagret igen. Regelverket och detaljer kring kodningssystemet kommer att vara klart från EU:s sida vid årsskiftet. Därefter har medlemsstaterna tre år på sig att implementera verifikationssystemet. I EU finns redan den databas, HUBen, dit alla information skickas.
Nu arbetar vi i Sverige, liksom övriga EU bland annat med att besluta vilken databas vi ska ha för att kommunicera med den stora. Det finns tre olika leverantörer som EU-kommissionen sagt att länderna kan välja mellan. Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening ingår liksom Åsa Brümmer i en av de arbetsgrupper som arbetar med förberedelserna av e-verifikationen, eller serialiseringen som det också kallas.
– Förhoppningen är att det här inte ska påverka apotekens arbetssätt så mycket. Apoteken använder ju idag plockkontroll och vi har redan scannrar på alla apotek, säger Robert Svanström.
I princip kommer arbetet att flyta på som vanligt, även med det nya kontrollsystemet. Dessutom tillkommer en del fördelar som att det serienumret också innehåller information om utgångsdatum och batchnummer, vilket bör förenkla apotekens inventering.
– Men för de ytterst sällsynta fall när svaret inte blir OK, där en förpackning enligt kontrollen inte är äkta, saknar vi än så länge svar på hur det ska hanteras, liksom hur man ska hantera eventuella falska svar. Sådana frågor, som rör hur man agerar om ”larmet går”, kommer det att behöva arbetas med, säger Robert Svanström.
I Sverige har vi inte haft några förfalskningar vid expedieingen på apotek hittills. Men för något år sedan upptäcktes förfalskade Symbicort på väg till Sverige.
– Det grundläggande är att vi får ett arbetssätt som säkerställer att det inte kommer in förfalskade läkemedel i kedjan, säger Robert Svanström.