Den 1 september inledde regionerna vaccineringen med en andra påfyllnadsdos covid-19-vaccin för personer som är 65 år och äldre.
Redan för den första påfyllnadsdosen sågs ett svagare intresse jämfört med grundvaccineringen i den här åldersgruppen. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik. Men några nedslag som Läkemedelsvärlden har gjort visar att flera regioner ändå är ganska nöjda med hur intresset för den andra påfyllnadsdosen, det vill säga dos fem, har sett ut under de inledande två veckorna.
– Det har varit en bra start och det har rullat på ganska bra. Hittills är det omkring 58 000 personer som är 65 år eller äldre som har vaccinerat sig med dos fem, vilket motsvarar 31 procent av de som har tagit dos fyra. Men vi vill förstås ha en mycket högre vaccinationstäckning för att vi ska klara eventuella virustoppar i höst och i vinter, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.
Äldre rekommenderas femte dos
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation bör alla som är 65 år och äldre, samt personer som är i riskgrupp ta en andra påfyllnadsdos covid-19-vaccin. Detta för att dessa grupper har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Även personer som är mellan 18 och 64 år, men i inte i riskgrupp, har möjlighet att vaccinera sig med en påfyllnadsdos under hösten. För dessa personer finns dock ingen allmän rekommendation från Folkhälsomyndigheten.
I Region Stockholms bokningssystem finns det nuläget omkring 46 000 bokningar för covid-19 vaccinering. Hur gamla dessa personer är eller vilken dos de har bokat in sig för går dock inte att se, och Magnus Thyberg framhåller att det inte går att förutspå hur det fortsatta intresset kommer att se ut.
– Det är inte samma brådska att vaccinera sig som tidigare under pandemin. Många känner nog också att de redan har ett visst skydd mot covid-19, säger han.
Har ni dragit ner på resurser när det gäller vaccineringen jämfört med tidigare under pandemin?
– Ja, skillnaden är att vi nu jobbar för att få ett vaccinationsarbete som vi kan ha under en lång tid. Vi implementerar därför covid-19-vaccineringen i de mottagningar som vi har i ordinarie sjukvårdssystem. Tidigare hade vi ju stora mottagningar i mässor och liknande och det har vi inte längre. I nuläget under uppstarten för påfyllnadsdoserna har vi en sådan specifik mottagning i Kungsträdgården.
I Region Stockholm använder man nu i första hand de uppdaterade vaccinerna som riktar sig mot omikrons undervariant BA 1.
– Även om Folkhälsomyndigheten har uppmanat till att man inte ska göra det, så tror jag att det är många som har väntat med att boka tid tills de uppdaterade vaccinerna var tillgängliga. Men jag tror ändå inte att det kommer att bli någon jättestor topp i vaccineringen på grund av det, säger Magnus Thyberg.
Kommer ni att vidta några åtgärder om ni ser ett bristande intresse för den femte dosen?
– I nuläget skickar vi sms till alla äldre som har bokat vaccinering i vår app Alltid öppet om att de nu kan ta en påfyllnadsdos. Vi kommunicerar också i sociala medier och andra digitala kanaler. Vi har inte planerat några andra aktiviteter ännu utan vi får följa hur läget utvecklar sig.
Inte lika stort intresse som förut
Även i Västra Götalandsregionen ser man att det finns ett intresse för en andra påfyllnadsdos bland personer som är 65 år och äldre. Regionens vaccinsamordnare Kristine Christiansen Rygge påpekar dock att det inte är lika stort som för tidigare doser.
– Det går nästan inte att jämföra, det var ju en helt annan situation tidigare under pandemin. Men det är ändå ett bra tryck på bokningen och jag tror vi kommer att få en bra vaccintäckning i denna åldersgrupp, även om den inte är riktigt lika hög som för de tidigare doserna, säger hon.
Enligt preliminära siffror har ungefär 20 procent av de personer som är 65 år och äldre i Västra Götaland och som tidigare har tagit dos fyra, nu också tagit dos fem. Totalt handlar det om över 45 000 personer.
Alla som är över 80 år kontaktas av sin vårdcentral om att det är dags att boka tid. För att nå de som är mellan 65 år och 80 år använder sig regionen i stället bland annat av riktade annonser.
– Jag förväntar mig att detta ska räcka för att få en bra vaccintäckning. Annars får vi gå in med fler insatser, säger Kristine Christiansen Rygge.
Mindre resurser i region Västerbotten
Region Västerbotten har sett ett ”relativt stort intresse” för en andra påfyllnadsdos bland personer som är 65 år och äldre. Det uppger regionens vaccinsamordnare Ronny Lestander i ett mejl till Läkemedelsvärlden.
Regionen tror dock inte att intresset kommer att vara lika stort som förut, och har därför mindre resurser nu än tidigare under pandemin.
”Vi har en lägre bemanning på de centrala vaccinationsmottagningarna och förväntar oss också ett lägre tryck även på hälsocentralerna vad gäller höstens covidvaccinering jämfört med tidigare”, skriver Ronny Lestander.
Fler över 80 år har tagit dos fem
I Region Skåne har hittills omkring 40 000 personer som är 65 år eller äldre vaccinerat sig med dos fem, vilket motsvarar cirka 20 procent av de som tidigare har tagit dos fyra i denna åldersgrupp. Det uppger regionen vaccinsamordnare Anna Lindén i ett mejl.
För gruppen 80 år och äldre är motsvarande siffra 37 procent.
Alla som är 80 år och äldre i Region Skåne får en kallelse för en andra påfyllnadsdos, uppger Anna Lindén. De som bor på äldreboende eller har hemsjukvård eller hemtjänst får erbjudande om vaccination via kommunen och vårdcentral. Till övriga personer över 65 år använder sig regionen av andra kommunikativa insatser.