UPPDATERAD. Tillsammans med den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har Läkemedelsverket tagit fram en lista med aktiva substanser (API:er) för läkemedel på den svenska marknaden, som är producerade i Kina.
På listan, som Expressen begärt ut, finns API:er, det vill säga aktiva farmaceutiska beståndsdelar för vanliga läkemedel som paracetamol, acetylsalicylsyra, ibuprofen och prednisolon. Listan innehåller också API:er för en rad antibiotika som ciprofloxacin, clindamycin och doxycyklin.
En liknande lista ska tas fram med API:er tillverkade i Indien. Det berättade Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman vid en pressträff i slutet av förra veckan, som Läkemedelsvärlden rapporterade om.
En stor del av de API:er som ingår i våra läkemedel produceras i just Kina och Indien. I dagsläget finns dock inga inrapporterade restnoteringar kopplade till det pågående coronavirus-utbrottet, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedel i användning.
Förbereder sig för corona-effekt
Däremot utesluter han inte att sådana kommer, utan menar att det till och med är troligt.
– Det finns en ganska stor sannolikhet att utbrottet av sars-cov-2 kommer att ha en påverkan. Däremot är det omöjligt att spekulera i var, när eller för vilka läkemedel det kan bli restnoteringar. Nu är det mycket fokus på Kina, men det är ett globalt problem och det finns många osäkerhetsfaktorer.
Johan Andersson påpekar dock att även om man inte kan veta säkert vilka läkemedel som kommer att drabbas av effekterna av corona-viruset sitter man inte och rullar tummarna.
– Vi jobbar proaktivt med att ta in och analysera information och får vi signaler på något som skulle kunna bli en restnotering följer vi upp detta med det aktuella företaget, myndigheter och andra aktörer.
Kan samarbeta med apoteken
Läkemedelsverket är den myndighet som godkänner läkemedel för den svenska marknaden, men har inget ansvar för att tillhandahålla läkemedel i Sverige. Myndigheten har heller inte mandat att sätta in åtgärder, som till exempel att prioritera läkemedel för vissa grupper, eller upprätta lager för vissa läkemedel inför en möjlig bristsituation.
– Det vi däremot kan göra är att till exempel hantera begäran om licenser och dispenser så snabbt och smidigt som möjligt. Vi tittar också på vår egen organisation och vår egen uthållighet i en mer ansträngd situation, säger Johan Andersson.
Mer konkreta åtgärder som kan göras är att be apoteken att stoppa returer av vissa läkemedel med kort utgångsdatum, men där hållbarheten ännu inte har gått ut.
– Vi kan också, om det skulle behöva, titta på hållbarheten på vissa produkter och se om vi kan godkänna en förlängning av den. Flera sådana scenarier tittar vi på.
Texten är uppdaterad 09.15 med information om innehållet i Läkemedelsverkets lista med API:er tillverkade i Kina.