Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, fick i slutet av förra året i uppdrag av regeringen att genomföra en kartläggning av marknaden för biologiska läkemedel med konkurrens av biosimilarer. Myndigheten skulle därefter redovisa på vilket sätt det går att åstadkomma en effektiv prispress.
I den nypublicerade regeringsrapporten kommer myndigheten bland annat fram till att prissänkningar med 30 procent, genom utbyte till biosimilarer, skulle ge kostnadsbesparingar på mer än 1 miljard varje år. Det är redan verklighet i vissa landsting där man har bytt ut till biosimilarer.
Kostnadsbesparingen gäller vid en genomsnittlig prissänkning med 30 procent på de storsäljande substanserna etanercept, infliximab och insulin glargin, samt till substanserna rituximab, trastuzumab och adalimumab, där biosimilarer förväntas.
Dock är det svårt att förutse vilka eventuella prissänkningar som kan göras till följd av att nya biosimilarer lanseras, menar TLV.
Sofia Wallström, generaldirektör för TLV skriver i rapporten att hon hoppas att den ska utgöra ett underlag för diskussion och beslut om marknadens fortsatta utveckling.
Under 2015 omsatte biologiska läkemedel över 10 miljarder kronor i Sverige, vilket motsvarar drygt en fjärdedel av den totala läkemedelskostnaden.
De senaste åren har biosimilarer lanserats och mellan landstingen skiljer det sig i vilken utsträckning man använder biosimilarer och vilket pris man har. För infliximab är Värmland och region Skåne de landsting som har högst relativ användning av biosimilarer och de med det lägsta redovisade genomsnittliga priset per behandling. Det genomsnittliga priset per behandlingsdag för biosimilaren Inflectra är 77 kronor, jämfört med priset på Remicade som är 182 kronor. I region Skåne har man haft lägst pris på en biosimilar inom substansen infliximab under längst tid och sedan halvårsskiftet 2015 har det genomsnittliga priset på Remsima varit 63 kronor per behandlingsdag.
Den totala kostnaden i dag för infliximab inom slutenvården var förra året 543 miljoner kronor och om det genomsnittliga priset skulle vara detsamma som i region Skåne, skulle en besparing närmare 320 miljoner kronor per år göras för hela landet, jämfört med dagens användning och kostnader.
TLV föreslår i rapporten att nationella rekommendationer för användning av biologiska läkemedel med konkurrens av biosimilarer ska tas fram. Myndigheten menar att det skulle ge bättre förutsättningar för jämlik vård samt att det skulle stärka möjligheterna ytterligare för en effektiv priskonkurrens. Därför föreslår TLV att landstingen/SKL ser över möjligheterna att ge en aktör inom befintlig struktur i uppdrag att ta fram sådana rekommendationer.
Även trepartöverläggningar och nationella sidoavtal är, enligt rapporten, avgörande för priskonkurrens när biosimilarer finns tillgängliga i öppenvården och kan ge betydande prissänkningar på biologiska läkemedel.
TLV har tagit fram rapporten i samverkan med företrädare för intresseföreningar, vårdgivare och myndigheter.