Regeringen vill höja högkostnadsskyddet från 2900 kronor till 3800 kronor upp till frikortet.
Det innebär att patienternas kostnader för läkemedel ökar med 900 kronor per år. Det framgår i en promemoria från Socialdepartementet som publicerades under måndagen.
Höjer högkostnadsskyddet
Regeringen föreslår att lagen ändras så att patienterna betalar en högre avgift för läkemedel inom högkostnadsskyddet.
Enligt regeringen är syftet med höjningen att förbättra möjligheterna till en hållbar finansiering av läkemedelskostnaderna.
Kostar mer i varje trappsteg
Regeringen föreslår att patienten ska betala hela beloppet för läkemedelskostnader upp till 2000 kronor, det vill säga innan subventionstrappan träder in. Idag är den summan 1425 kronor.
Förutom att öka patientens egen avgift innan högkostnadsskyddet träder in vill regeringen också höja beloppen i den så kallade högkostnadstrappan.
Ökar egenavgiften till 75 procent
Regeringens förslag till nytt högkostnadsskydd innebär att gränsen för patienternas läkemedelskostnader höjs vid varje steg i subventionssystemet.
Istället för att patienten betalar 50 procent av läkemedelskostnaderna i det första trappsteget av subventionsystemet som idag, vill regeringen höja gränsen till 75 procent. Det betyder att den enskilde får betala som mest 3190 kronor, istället för som tidigare 2108 kronor, innan nästa subventionsgräns träder in.
Högkostnadsskyddets trappa
I nästa trappsteg får patienten betala 25 procent av läkemedelskostnaden, som mest 3618 kronor. Det är en höjning jämfört med dagens 2702 kronor.
I det tredje och sista steget av subventionstrappan betalar patienten 10 procent av läkemedelskostnaden. Kostnaden blir maximalt 3800 kronor för patienten. Det är en höjning med 900 kronor jämfört med den tidigare gränsen 2900 kronor.
Samma summa för frikort som idag
Frikort kommer att börja gälla vid samma summa som idag. Det vill säga när patienten har hämtat ut läkemedel till ett värde av 7 117 kronor.
Enligt regeringens beräkningar kommer 7 procent av befolkningen uppnå frikort år 2027.
Patienter med höga kostnader för läkemedel kommer alltså att betala 900 kronor mer inom högkostnadsskyddet än idag. Dessutom höjs ju även deras egenavgift innan de kommer in i systemet med 575 kronor, från 1425 till 200 kronor.
Färre får del av subvention
Men det är alltså den större gruppen, som inte kommer upp till frikort, som kommer får betala en större andel mer än tidigare.
Enligt regeringens beräkningar kommer 18 procent av befolkningen att ta del av läkemedelssubventioner med det nya högkostnadsskyddet år 2027. Det är en minskning från 21 procent med nuvarande högkostnadssystem.
Ökar kostnader med 540 miljoner
Varje höst beslutar regeringen om kommande års prisbasbelopp. Summan patienten betalar inom högkostnadsskyddet kommer att justeras utifrån storleken på det beslutade prisbasbeloppet.
I och med höjningen och den nya utformningen av högkostnadsskyddet räknar regeringen med att patienternas egna kostnader för läkemedel ökar med cirka 540 miljoner kronor under 2025.
År 2026 räknar regeringen med att ökningen av patienternas kostnader för läkemedel blir 2 160 miljoner kronor för 2026 och 2 700 miljoner kronor från och med 2027.
Högkostnadsskyddet ökande utgift
Bakgrunden till höjningen är att statens utgifter för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet har ökat kraftigt. Den har ökat mer än den kostnad som patienterna betalar själva genom den så kallade egenavgiften.
Orsakerna till den ökade kostnaden för läkemedel är den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning, ökningen av kroniska sjukdomar och de ökade möjligheterna till behandling.
Prognoser visar på fortsatt snabbt ökande kostnader, skriver regeringen.
Kostnaderna kan dessutom öka betydligt mer än vad nuvarande prognoser visar på grund av introduktion av nya läkemedel till breda patientgrupper, skriver regeringen.
Högkostnadsskydd dyrare
Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 55 procent 2012-2024, utifrån 2023 års priser. Under samma period har patientens egenavgift ökat med 21 procent.
Det betyder att staten täcker en allt större del av läkemedelskostnaderna.
Det kan leda till att resurserna inte räcker för att möta behoven på sikt, enligt regeringen.
Regeringens förslag är just nu ute på remiss. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.