LmV intervjuar Robert Kronqvist
”Utmaning att ta över mitt i pandemin”
Det är inte varje dag som Apotekarsocietetens vd Robert Kronqvist. kör sin välputsade motorcykel till jobbet. Men det händer och ett sådant tillfälle förevigade LmV. Foto: Marie Ericsson.

”Utmaning att ta över mitt i pandemin”

Möt Apotekarsocietetens vd Robert Kronqvist i en intervju om allt ifrån att bemöta desinformation till hur det var att gå från kommersiell till ideell sektor.

4 jul 2022, kl 10:30
0

Det har gått nästan ett år sedan Robert Kronqvist gick från näringslivet till den ideella föreningen Apotekarsocieteten. Inför den kommande semestern – som han bland annat vill ägna åt det mångåriga intresset för motorcyklar och motorcykelåkning – träffade Läkemedelsvärlden honom för en pratstund om vilka perspektiv som det nya jobbet har gett.

Blivit mer medveten om desinformation

Apotekarsocietetens verksamhet är inriktad på kunskapsförmedling i olika former under den övergripande devisen ”Vi gör Sverige kunnigare om läkemedel”. Och denna uppgift återkommer Robert Kronqvist ofta till under samtalet. Han förklarar att det första året som vd för Apotekarsocieteten, dessutom mitt under pandemin, har gjort honom ännu mer medveten om farorna med all den desinformation som sprids om hälsofrågor.

– Jag har alltid varit mån om att försöka bemöta missförstånd om läkemedel och forskning. Men i min nya roll känns detta viktigare än någonsin.

Personligen kan han reagera starkt på felaktiga påståenden om till exempel vacciner som sprids online utan att det finns något faktastöd.

– Jag blir ordentligt provocerad av de som tror att deras personliga åsikter är lika mycket värda som vetenskaplig och beprövad fakta. Det ligger väldigt långt ifrån mig som är väldigt fakta- och kunskapsdriven, säger han.

Men han tycker att man ska akta sig för att lockas att bemöta falska påståenden med samma typ av känsloladdad argumentation som upphovspersonerna ofta använder. I stället tror han på ett målmedvetet och uthålligt arbete med att sprida saklig, faktabaserad kunskap.

– Misstro baseras ofta på okunskap. Man måste helt enkelt bestämma sig för hur man vill bemöta de som sprider felaktig kunskap och sedan hålla fast vid sitt spår. Vi kommer kanske inte att kunna göra så mycket i de fall där människor har en stark tro på att till exempel vaccin är farligt, det har vi sett i och med antivaxx-rörelsen under pandemin. Men jag hoppas att vi kan nå dem som åtminstone är öppna för att ta till sig ny information.

Nya insikter i ideell organisation

Innan Robert Kronqvist kom till Apotekarsocieteten var han Nordenchef på konsultbolaget NDA regulatory service. Dessförinnan har han bland annat arbetat som chef för biologisektionen på Nationellt forensiskt centrum inom Polismyndigheten och som chef för analysutveckling och kvalitetskontroll på Research institutes of Sweden, Rise. Han har också jobbat som forskare, projektansvarig och chef inom områdena neurovetenskap och smärta på läkemedelsföretaget Astrazeneca i Södertälje.

Till Apotekarsocieteten kom Robert Kronqvist mitt under coronapandemin, vilket han beskriver som utmanande av flera skäl.

– Det har gått upp och ner med fysisk närvaro på kontoret vilket har varit en utmaning. Det har fungerat bra, men jag tror stenhårt på att ses för att man ska samarbeta på bästa sätt.

Han anser samtidigt att pandemin gett lärdomar som är till nytta på arbetsplatsen även fortsättningsvis.

– Det måste också finnas en flexibilitet för de anställda. Jag försöker undvika pendeleffekten och att vara extrem åt något håll då optimum oftast finns någonstans mitt emellan. Jag tror att vi har hittat den nya balansen med att vara flexibla avseende närvaro på kontoret, säger han.

Att gå från läkemedelsindustrin till en ideell förening kan tyckas som ett stort steg. Robert Kronqvist verkar ändå inte tycka att det var så jättestort. Men han medger att det har gett honom lite nya perspektiv på vad som kan vara viktiga resultat att nå.

– I en ideell organisation måste man nog tänka lite annorlunda. Medlemmarna arbetar ju ideellt och har andra jobb att gå till. Det gäller för oss på kansliet att ge förutsättningar för att man ska tycka att det här är roligt att engagera sig i, och bidra till att göra Sverige kunnigare om läkemedel.

En utmaning för Apotekarsocieteten är, som för många ideella föreningar, ett sjunkande medlemsantal. Enligt Robert Kronqvist är det viktigt att göra föreningen relevant för alla som jobbar inom läkemedelsområdet.

– Namnet Apotekarsocieteten antyder att vi bara har med apoteken att göra. Men vi är mycket bredare än så. Där gäller det att ställa sig frågan om vi kan göra någonting annorlunda för att engagera flera.

Utbildad biokemist

I grunden är Robert Kronqvist utbildad biokemist vid Åbo akademi. Och han var redan från början inriktad på en karriär inom läkemedelsområdet.

– Jag har alltid varit intresserad av läkemedel. Att kunna bota sjukdomar och förbättra livskvalitén för människor. Jag tyckte att främst cellbiologi och kemi var väldigt roligt, och då tänkte jag att så måste ju biokemi vara fantastiskt roligt. På universitetet jobbade jag på biokemisk nivå med virusforskning. Jag gjorde mitt exjobb om rubellavirus som orsakar röda hund, med en tanke på att framställa ett proteinvaccin.

Den svåraste och samtidigt viktigaste läkemedelsfrågan just nu tycker Robert Kronqvist är förutsättningarna för precisionsmedicinens utveckling, vilket också är ett av Apotekarsocietetens fokusområden.

– Det kommer fler och fler avancerade läkemedel som gör stor skillnad för till exempel patienter med tidigare obotliga sjukdomar. Men de är dyra och en stor fråga är hur samhället ska bekosta dem. Det är inte helt klargjort än hur man ska finansiera precisionsmedicin och jag ser fram emot att Apotekarsocieteten kan vara med och bidra till en diskussion om hur tillgången ska bli mer jämlik.

Tar läkemedelsföretagen för mycket betalt?

– Självklart finns det ett kommersiellt intresse från läkemedelsbolagen. Det måste det finnas för vem skulle vara villig att investera så mycket utan att kunna få avkastning på sin satsning? Men även om det finns undantag så drivs de allra flesta forskare och företag som utvecklar läkemedel av att lära sig mer, göra bra vetenskap och få fram produkter som hjälper andra människor. Hur man sedan balanserar vinster och hur högt pris man kan ta för ett läkemedel, det är en svår fråga som man behöver fortsätta att diskutera.

I stora viktiga framtidsfrågor som till exempel precisionsmedicin, antibiotikaresistens samt läkemedels miljöpåverkan, anser Robert Kronqvist att Apotekarsocieteten har mycket att bidra med.

– Vi har ett annorlunda perspektiv än företag och myndigheter. Vår roll är att koppla ihop folk, sprida kunskap, driva opinion och hålla liv i frågorna, säger han.

Apotekarsocieteten till Almedalsveckan

Innan semestern kommer han tillsammans med några medarbetare från Apotekarsocieteten att ägna några dagar åt nätverkande, kunskapsspridning och omvärldsbevakning på Almedalsveckan.

– Även om Almedalsprogrammet är mycket brett så ser jag fram emot att kunna lyssna på intressanta presentationer och delta i bra samtal om läkemedel.

Och vad ska du göra resten av sommaren?

– Sola och bada och njuta av livet. Det blir bland annat en liten rundresa tillsammans med min hustru i mitt gamla hemland Finland. Och så ska jag passa på att åka motorcykel så mycket jag kan.

Om Robert Kronqvist

Ålder: 52 år

Bor: Villa i Huddinge

Familj: Fru och två vuxna döttrar

Intressen: Träning i olika former, skidåkning, vara i naturen, åka motorcykel.

Kuriosa: Samlar på Muminmuggar. Har i dagsläget 113 olika muggar.

Om Apotekarsocieteten

Apotekarsocieteten firade förra året 50-årsjubileum som oberoende ideell förening. Föreningen arbetar med kunskaps- och kompentensutveckling inom läkemedelsområdet och ska vara en mötesplats för alla professioner inom detta område. Apotekarsocieteten har elva lokala kretsar över hela Sverige, 14 vetenskapliga sektioner och tre tvärvetenskapliga intressegrupper. I dag har föreningen över 4000 medlemmar.

Apotekarsocieteten delar varje år ut stipendier för flera miljoner kronor för fort- och vidareutbildningar. Vartannat år delar Apotekarsocieteten även ut det vetenskapliga priset Scheele award till minne av den svenske kemisten och apotekaren Carl Wilhelm Scheele. Scheelepriset har delats ut till framstående internationella läkemedelsforskare sedan 1961.

Apotekarsocieteten är även huvudman för utbildningsföretaget Läkemedelsakademin och driver den redaktionellt oberoende webbtidskriften Läkemedelsvärlden.

Föregående artikel OK för behandling mot trippelnegativ bröstcancer
Nästa artikel Många vill diskutera tillgång till nya läkemedel