Risk för smittkoppsterror
leder till utveckling av nya vaccin

Det hotande kriget mellan USA och Irak och rädslan för bioterrorism har skapat en miljardmarknad för smittkoppsvaccin. Än så länge är det gamla lager som köps, men ett intensivt utvecklingsarbete pågår nu för att få fram nya vaccin.

20 jan 2003, kl 17:08
0

Redan några veckor efter terrordåden 11 september 2001 uppmanade USA:s regering en rad stora läkemedelsbolag att utveckla nya smittkoppsvaccin.
I juni 2002 antog EMEA:s vetenskapliga kommitté CPMP riktlinjer för ett ?andra generationens smittkoppsvaccin?, ett arbete som initierats av EU-kommissionen.
De gamla vaccinen, från 60- och 70-talen, framställdes av infekterad djurhud.
? Det är inte längre acceptabelt, dels kan man inte garantera steriliteten, dels lider djuren för mycket, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.
De nya vaccinen är i stället cellkulturvaccin. Mänskliga celler ? oftast cancerceller ? infekteras med vaccinia, samma virus som i de gamla vaccinen. På så sätt kan man odla stora mängder vaccin snabbt och billigt.

Kliniska prövningar i år
? I dag skulle ingen våga använda dem som enda skyddsmetod i ett skarpt läge. Men i år kommer säkert kliniska prövningar för att utvärdera skyddseffekten. Bolagen som utvecklar vaccinen känner säkert en betydande press på sig, konstaterar Ragnar Norrby.
Sverige har en plan för inköp av vaccin, men den är hemlig, av hänsyn till rikets säkerhet.
De stora inköpen från främst USA och Storbritannien har lett till farhågor om att det inte finns något kvar åt mindre länder som Sverige, något som framförts av professor Bo Rybeck, tidigare chef för Försvarets forskningsanstalt.
? Jag försökte själv köpa en miljon doser för en nations räkning, men det visade sig vara omöjligt, säger Bo Rybeck.

Inte alls slutsålt
Men både Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet förnekar att det skulle vara ?slutsålt? på det åtråvärda vaccinet.
? Det är inte alls så ont om vaccin som alla trodde. Vi har redan börjat köpa och kommer att fortsätta under året, säger Ragnar Norrby.
? Lagren från 60- och 70-talen har hållit sig bra i fryst tillstånd. En studie i USA visar att man kan spä vaccinet upp till fem gånger och då har man plötsligt fem gånger så mycket som man trodde.
Mats Fahlgren