Rimonabant har effekt på både fetma och rökbegär

En ny studie visar att den selektiva cannabinoid-1-receptorblockeraren rimonabant sänker vikten signifikant mer än enbart lågt kaloriintag. Dessutom kan det fungera som ett rökavvänjningsmedel.

24 sep 2004, kl 15:57
0

Annons

Vid en europeisk hjärtkongress i slutet av augusti presenterades resultaten efter ett år av studien RIO-EUROPE (Rimonabant in Obesity Europe) som jämför rimonabant med placebo hos 1 507 feta eller överviktiga personer.

Alla som ingår i studien har också fått rådet att hålla diet och motionera mer. Resultaten hittills visar att patienter som fått 20 mg rimonabant per dag gick ner i genomsnitt 8,6 kg jämfört med 3,6 kg i placebogruppen. De som fick en svagare dos av rimonabant (5 mg) gick ner 4,8 kg. Mer än en tredjedel (39 procent) av patienterna på den högre dosen av rimonabant gick ner mer än 10 procent av sin initiala kroppsvikt jämfört med 12,4 i placebogruppen.

I studien förbättrades även andra metabola riskfaktorer. Antalet patienter med höga blodfetter och högt blodtryck halverades i högdosgruppen. HDL-kolesterol ökade med 27 procent jämfört med 17,3 procent i placebogruppen och även triglyceridnivåerna förbättrades. Forskarna hävdar att viktnedgången i sig bara svarar för hälften av effekten, vilket tyder på att rimonabant också har en direkt effekt på lipidmetabolismen.

Förutom att hjälpa patienter att gå ner i vikt hoppas företaget att rimonabant ska kunna användas på ett flertal indikationer, exempelvis rökavvänjning.

Många läkare är entusiastiska över den nya möjligheten att kunna tackla flera riskfaktorer för hjärtsjukdom. Men det kvarstår vissa frågetecken kring biverkningar. Hittills har cirka 15 procent av patienterna i studien avbrutit behandlingen på grund av olika biverkningar, främst illamående. Men företaget hävdar att det är vanligt med en hög bortfallsfrekvens i studier på bantningsläkemedel, patienterna har helt enkelt för stora förväntningar på att det ska vara en mirakelkur.