Under 2011 anmäldes 5 666 nya fall av ESBL, en ökning med 14 procent jämfört med 2010. Fall av ESBL-bärande bakterier var mycket högre än de tre andra anmälningspliktiga resistenta bakteriearterna, MRSA, VRE och PNSP. Men trots det är ökningen i Sverige låg jämfört med andra länder i Europa.
Smittskyddsinstitutet menar att den globala resistensutvecklingen har högsta prioritet både i Sverige och internationellt.
– Vi måste höja beredskapen i vården för att snabbt upptäcka fall av infektioner med resistenta bakterier och minska riskerna för spridning, säger Otto Cars, överläkare vid Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.
Statistik från rapporten Swedres visar att under 2011 stod tio olika diagnoser för 89 procent av alla antibiotikarecept. Nedre urinvägsinfektion är den enskilda diagnos som leder till flest antibiotikarecept. Därefter följer halsinfektion och öroninflammation. Totalt minskade antibiotikaförskrivningen i öppenvården med 1,3 procent mätt i recept per 1000 invånare. Målet är dock att minska förskrivningen ytterligare, enligt SMI.
Åldersgruppen 65 år och äldre får mest antibiotika, 572 recept per 1000 invånare och år. Förskrivningen av antibiotika till barn har minskat kraftigt och ligger nu på 468 recept per 1000 barn och år.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Önskar att det var så lätt att hitta antibiotikaresistenta bakterier snabbare. Problemet är att diagnostekniken har varit eftersatt. En kombination av sjukdomsspecifik medicin, förbättrad diagnostik och immunterapi skulle kunna vara ett alternativ till dagens breda antibiotika.