Resistens hotar cancerbehandling

Under de senaste tio åren har flera stora utbrott av resistenta bakterier inträffat på svenska sjukhus. Smittskyddsexperter kritiserar på DN Debatt idag sjukvården för allvarliga brister och kommer med förslag på vad man menar är nödvändiga förbättringar.

8 jan 2009, kl 10:49
0

Förutom att resistenta bakterier äventyrar behandlingen av infektionssjukdomar hotas idag också stora delar av den moderna sjukvården eftersom antibiotika är en förutsättning för till exempel cancerbehandlingar och operationer.

Orsaken till
antibiotikaresistensen är sjukvårdens brister och att antibiotika används slarvigt. Det skriver fem smittskyddsexperter, Ragnar Norrby, generaldirektör på smittskyddsinstitutet, Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, Otto Cars, ordförande i Samverkan mot antibiotikaresistens och Åsa Hallgårde, ordförande i Svenska infektionsläkarföreningen på DN Debatt idag.
För att bromsa resistensutvecklingen krävs nu att vårdgivarna tar sitt ansvar skriver experterna.

Bland annat
behöver vården bygga in resistensövervakning i sin egenkontroll vilket idag bara tio procent av landets vårdgivare har. Bättre samarbete mellan behandlande läkare och bakteriologiska laboratoriet för att snabbt skräddarsy behandling mot de multiresistenta bakterierna är en annan nödvändig förbättring. Idag tas sällan bakterieodlingar inom öppenvården, trots att det är där som 90 procent av all antibiotika skrivs ut. Experterna kräver att ?övervakningsodlingar? organiseras på öppenvårdsmottagningar för att tidigt upptäcka förändringar i resistensläget för vanliga infektioner.