Wyeth Lederle (WL) anmäler Hässle för ett antal formuleringar i ett anbudsförfarande gällande magetarmområdet till Jönköpings läns landsting. WL ser mycket allvarligt på om liknande anbud med liknande formuleringar ligger ute hos övriga landsting ? formuleringar som Hässle tidigare fällts för.
I anbudet hävdar Hässle: ?Nexium har ett antal farmakokinetiska, kliniska och hälsoekonomiska fördelar framför tidigare existerande PPI?. WL för fram IGM-ärende W268/00 där Hässle fälldes för liknande svepande formuleringar som ger intryck att Nexium är bättre än andra protonpumpshämmare. WL menar att Hässle vilseleder mottagaren och att det bryter mot artikel 4 och 12.
Hässle skriver vidare i anbudet: ?Kortare behandlingstider och minskad tablettförbrukning leder till lägre kostnader för Nexium?. Enligt WL finns inga jämförande studier avseende behandlingstider. Påståendet strider mot artikel 12.
Slutligen anmärker WL på: ?Vid behovs-medicinering är ett betydligt mer kostnadseffektivt sätt att hålla en patient i remission jämfört med kontinuerlig underhållsbehandling eller kurbehandling?. Man menar att det inte finns någon jämförande studie att styrka påståendet, inte heller någon referens. Även detta strider mot artikel 12.
Hässle bestrider ärendet och menar att det sedan ärende W268/00 framkommit ny dokumentation och hänvisar till 14 bifogade referenser för IGM att ta ställning till.
IGM noterar när det gäller de nya studierna att flera är gjorda på ett litet antal patienter, att flera är nya och därmed inte vara tillgängliga då anbudet lämnades in, samt att flertalet jämförelser gäller mellan Nexium och Losec och inte mot övriga protonpumpshämmare.
IGM:s slutliga bedömning är att Hässle i sitt anbud framställt generaliserande, vilseledande och ej styrkta påståenden. Därmed har man handlat i strid mot artikel 4 och 12 i Regler för läkemedelsinformation och åläggs att betala en IGM-avgift om 50 000 kronor.