Mässlingsfallen i Europa fortsätter att öka
Foto: Istock

Mässlingsfallen i Europa fortsätter att öka

Fler än 80 000 smittades med mässling i Europa förra året. Det är det högsta antalet på tio år rapporterar WHO.

7 feb 2019, kl 18:41
0

Sjuttiotvå personer dog till följd av mässlingsvirus i Europa förra året, visar färska siffror från WHO. Totalt insjuknade drygt 82 500 i mässling, vilket är den högsta siffran på tio år, och sjukdomen förkom i nästan alla av europeiska regionens 53 länder. I de länder med rapporterade sjukhusdata konstaterades att drygt 60 procent av mässlingsfallen krävde sjukhusvård på grund av komplikationer.

Under de senaste åren har dock stora insatser gjorts för att öka vaccinationstäckningen i Europa och 2017 nådde man en vaccinationsgrad på 90 procent för den andra dosen av MPR-vaccinet. För första vaccindosen var täckningsgraden 95 procent, vilket är den högsta siffran sedan 2013.

Men siffrorna beskriver vaccinationsgraden på nationsnivå. Inom länderna finns regioner där vaccinationstäckningen är betydligt lägre och där sjukdomen kan bryta ut.

– Bilden för 2018 gör det klart att nuvarande tempo i framsteg när det gäller att höja immuniseringsgraden kommer att vara otillräckligt för att stoppa cirkulationen av mässling, säger Zsuzsanna Jakab, chef för WHO:s Europaavdelning i Köpenhamn, i ett uttalande. Även om data indikerar exceptionellt hög immuniseringstäckning på regional nivå, speglar de också att rekordmånga drabbats och dödats av sjukdomen.

Hon konstaterar att WHO:s vision om en hälsosammare befolkning globalt de kommande fem åren inte kommer att nås om inte större insatser sätts in för att öka vaccinationstäckningen lokalt där den är låg.

– Vi måste göra mer och göra det bättre för att skydda varje person mot sjukdomar som lätt kan undvikas, säger Zsuzsanna Jakab.

WHO fortsätter därför sitt arbete på lokal nivå med att bland annat se till att alla befolkningsgrupper har tillgång till vaccin på ett smidigt sätt och att de som tidigare inte fått vaccin identifieras och erbjuds vaccin.

En del i arbetet är också att öka förtroendet för vaccin och för hälsomyndigheter, liksom, att lyssna in och svara på människors oro kring vaccin och vaccinsäkerhet.