Rekordmånga döda i mässling i Europa i år
Foto: Istock

Rekordmånga döda i mässling i Europa i år

Stora mässlingsutbrott har drabbat Europa under året. Hittills har dubbelt så många dött som under hela fjolåret.

1 sep 2017, kl 09:22
1

Alla europeiska länder utom fyra har rapporterat fall av mässling i år, visar siffror från den europeiska folkhälsomyndigheten, Ecdc. De flesta sjukdomsrapporterna är från Rumänien och Italien, som haft stora mässlingsutbrott under 2017.

Till och med mitten av augusti hade Rumänien haft 6 834 fall av mässling och Italien 4 220. I Italien var 88 procent ovaccinerade och 7 procent hade endast fått en dos av de två som krävs för ett fullgott skydd, enligt Ecdc.

Antalet dödsfall i Europa på grund av mässling är också rekordstort. Till och med mitten av augusti i år har 27 personer dött i sjukdomen, jämfört med 13 personer under hela förra året. De flesta dödsfall, 20 stycken, har skett i Rumänien, tre i Italien och ett i vardera Bulgarien, Tyskland, Portugal och Frankrike.

Ecdc konstaterar att mässlingsutbrotten fortsätter i Europa och att det finns en ökad risk för spridning i områden med låg vaccinationstäckning bland befolkningen. Myndigheten påtalar att det mest effektiva skyddet mot sjukdom är vaccination med minst två doser vaccin.

I Sverige insjuknade tidigare i år ett drygt tiotal personer i mässling. Utbrottet skedde i Järvaområdet i nordöstra Stockholm. Området har en låg vaccinationstäckning för mässling, påssjuka och röda hund, runt 70 procent för tvååringar, jämfört med cirka 95 procent i övriga landet, enligt den svenska Folkhälsomyndigheten.

I Sverige ges vaccination mot mässling i kombination med vaccination mot påssjuka och röda hund. Det så kallade MPR-vaccinet ges vid två tillfällen, vid 18 månaders ålder och i årskurs ett eller två, och ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

Mässling

Mässling orsakas av ett paramyxovirus och är mycket smittsam. Viruset utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar.

Sjukdomen ger snabbt stigande feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta och efter någon dag ett storfläckigt, rött och utslag som brukar börja i ansiktet och sprida sig till bål och extremiteter.

Småbarn får ofta andningsbesvär och de infekterade slemhinnorna kan infekteras med bakterier som kan ge öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Viruset kan också orsaka lunginflammation i sig självt.

Mässling kan i ovanliga fall leda till allvarlig hjärninflammation med kvarstående hjärnskador och dödsfall. Något specifikt läkemedel mot sjukdomen finns inte. Förebyggande behandling ges i form av vaccin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Falska nyheter om läkemedel i fokus på mässa
Nästa artikel Osteoporosmedel försvinner från marknaden

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej!
    Bra artikel med riktig aktuellt ämne.
    Ni kunde dock välja en bild av mässling eller relaterad till det och inte en av det som egentligen ser ut som vattkoppor!
    Hälsningar