År 2023 blir rekordår för fästingsmittan TBE
Kennelfästing (brun hundfästing, Rhipicephalus sanguineus). Foto: SVA

År 2023 blir rekordår för fästingsmittan TBE

Den fästingburna hjärninflammationen är mer än dubbelt så vanlig som för tio år sedan.

20 dec 2023, kl 10:39
0

År 2023 slår ett mindre välkommet rekord genom att bli ett rekordår för fästingsmittan TBE. Hittills under året har 597 fall av fästingburen hjärninflammation, TBE, rapporterats i Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik.

Siffran kan komma att stiga lite till. Men redan nu är den högre än något tidigare år och kommer säkerligen att ge mer bränsle till diskussionerna om subventioner av TBE-vaccin.

Rekordår för fästingsmittan TBE i Sverige

Med 5,67 fall per 100 000 invånare redan nu får år 2023 den klart högsta TBE-förekomsten någonsin i vårt land av de år det finns statistik för. För tio år sedan, 2013, var förekomsten inte ens hälften så hög. Då rapporterades 2,17 fall per 100 000 invånare.

Fördelningen av TBE över landet är ojämn, men Gotland är ensamt om att inte ha haft ett enda TBE-fall hittills i år.

Högst är förekomsten i mellansverige och i Västra Götalandsregionen. Region Södermanland ligger i topp med 54 inrapporterade fall vilket motsvarar 17,85 per 100 000 invånare.

Uppsala, Värmland och Västmanland har också över 10 fall per 100 000 invånare.

Men också norrut i landet dyker fall av den fästingburna infektionen upp. Region Gävleborg har rapporterat 12 fall under året. Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland har rapporterat enstaka fall.

Ökning som driver vaccindiskussioner

I takt med att TBE blir vanligare kommer, som Läkemedelsvärlden belyst, allt fler förslag om att regioner ska erbjuda sina invånare gratis eller subventionerat TBE-vaccin. En kartläggning som Läkemedelsvärlden gjorde våren 2023 visar dock att de flesta regioner ännu inte erbjuder subventionerat vaccin.

Några som gör det är dock Västmanland, Sörmland, Uppsala, Örebro och Östergötland.

Men både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen har under 2023 åter sagt nej till att subventionera TBE-vaccin.

Nya fästingarter flyttar in

Det varmare klimatet bidrar inte bara till TBE-ökningen genom att gynna vår vanliga fästing (Ixodes ricinus) som sprider sig allt längre norrut.

Klimatförändringarna gör också att nya fästingarter flyttar in söderifrån. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har som Läkemedelsvärlden berättat ett projekt där man tar hjälp av allmänheten för att följa denna utveckling.

Sedan i maj har 20 300 fynd av annorlunda fästingar rapporterats via webbportalen “Rapportera fästing”. I några fall går SVA vidare och ber rapportören att skicka in fästingen för analys. Ett 40-tal särskilt intressanta fynd undersöks nu vidare.

– Tack vare rapporteringen har vi en fått en bild av var i landet det finns ovanliga fästingarter och efterföljande analyser kommer att visa om de bär på smittämnen som vi idag inte har i Sverige, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

SVA ber allmänheten att fortsätta skicka in fynd och håller portalen öppen även i vinter eftersom det faktiskt kan hända att fästingar är aktiva även då.

Källa: SVA

Föregående artikel Hundratals läkemedel måste dras in efter testfusk
Nästa artikel FHM covidvarnar: Fler måste få påfyllnadsdos