Rekommendationer om fjärde vaccindos går i sär

Rekommendationer om fjärde vaccindos går i sär

I Sverige rekommenderas alla över 65 år en fjärde dos vaccin, medan EMA och ECDC anser att det är för tidigt.

12 apr 2022, kl 10:47
0

Annons
Sören Andersson.

Sören Andersson
Foto: Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC anser att det är för tidigt att ge personer under 80 år en fjärde dos covid-19-vaccin. Detta besked gav myndigheterna förra veckan, bara några dagar efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med en rekommendation om att alla över 65 år i Sverige bör ta en fjärde vaccindos.

Enligt EMA och ECDC finns det inga tydliga bevis på att skyddet mot svår sjukdom skulle avta avsevärt för personer mellan 65 och 79 år som har ett normalt immunförsvar. Det finns därför inget tydligt stöd för att omedelbart ge en fjärde dos till denna åldersgrupp, anser myndigheterna.

Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, håller med om att evidensen inte är lika stark som den myndigheterna hade som underlag inför dos tre. Men han menar ändå att flera studier från bland annat Israel och USA tyder på att skyddseffekten även efter den tredje dosen går ner efter tre till fyra månader.

– Skulle det visa sig att man har en långvarig skyddseffekt efter den tredje dosen så är det bra såklart, men det finns egentligen ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda nu. Väntar vi för länge på att ge den fjärde dosen till personer över 65 år finns det en risk att vissa blir svårt sjuka, säger han.

Sören Andersson påpekar också att det inte finns några tecken på att det skulle finnas några särskilda biverkningar med den fjärde dosen.

– Det finns inga säkerhetssignaler som tyder på att det skulle finnas några risker med att ta den en andra påfyllnadsdos. Det känner vi oss helt trygga med.

Även EMA och ECDC poängterar i sitt uttalande att de inte har sett några speciella biverkningar.

Varje land tar beslut om fjärde vaccindos

När Folkhälsomyndigheten tog beslut om att rekommendera en fjärde vaccindos till alla över 65 år visste myndigheten ännu inte om EMA och ECDC:s ståndpunkt. Men enligt Sören Andersson hade Folkhälsomyndigheten inte tagit ett annat beslut även om myndigheternas uttalande hade kommit tidigare.

– Jag tror inte att vi hade resonerat annorlunda.

Men hur kan ni och de europeiska myndigheterna göra så olika bedömningar?

– Jag skulle inte säga att beskeden skiljer sig åt jättemycket egentligen. Det handlar om var man drar åldersgränsen. Det är inte svart eller vitt utan det handlar hela tiden om avvägningar. Både EMA och ECDC bedömer till exempel, precis som vi, att personer över 80 år samt de som har försvagat immunförsvar ska erbjudas en fjärde dos.

Sören Andersson poängterar också att EMA och ECDC i sitt uttalande framför att det är upp till varje land att avgöra vad som är bäst utifrån den lokala situationen i just det landet.

– Vi är inte ensamma i EU om att ta beslut om en fjärde dos i den här åldersgruppen. Det är åtta andra länder som har kommit fram till samma sak.

Fortfarande hög smittspridning

Förutom att det har gått några månader sedan den tredje dosen är den relativt höga smittspridningen i Sverige en anledning till att Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde dos till alla över 65 år.

Även om smittspridningen minskar så går det inte lika fort som vi hade hoppats. Vi har fortfarande rätt många personer som vårdas på sjukhus på grund av eller med covid-19. Det i kombination med att vi har sett en ökande smittspridning i andra europeiska länder gjorde att vi tog det här beslutet.

Till skillnad från Folkhälsomyndigheten gör EMA och ECDC sin bedömning på EU-nivå, framhåller Sören Andersson. Vaccintäckningen för den tredje dosen i EU inte lika hög som i Sverige.

– Då är det kanske viktigare att i stället få upp vaccintäckningen med den tredje dosen innan man påbörjar den fjärde. Men i Sverige har ju närmare 90 procent bland personer över 65 år tagit den tredje dosen så då kan man påbörja vaccinering med en andra påfyllnadsdos.

– I yngre åldersgrupper i Sverige är dock vaccintäckningen med den tredje dosen lägre så där måste fokus först och främst ligga på att få upp den till högre nivåer, säger Sören Andersson.

Kommer ni att rekommendera en fjärde dos även till yngre åldersgrupper?

– Sannolikt kommer vi inte att behöva går ner lägre i åldrarna i nuläget. Risken för allvarlig sjukdom är mindre för yngre och för de flesta yngre åldersgrupperna har det ännu inte heller gått fyra månader sedan den tredje dosen.

– Vi hoppas också att smittspridningen kommer att sjunka nu när det blir vår och sommar och att det inte kommer att behövas. Men man får hela tiden följa utvecklingen och se vad som händer. I höst kommer vi kanske behöva ta ett annat beslut.