Regionerna får vänta på vägledning om RSV-vaccin
Åsa Derolf. Foto: Hans Alm.

Regionerna får vänta på vägledning om RSV-vaccin

Det finns olika uppgifter om hur länge vaccinskyddet varar, menar NT-rådet, och vill utreda mer.

29 okt 2024, kl 09:11
0

Regionerna får vänta ett tag till på NT-rådets rekommendation om RSV-vaccin till äldre. Dröjsmålet beror på att rådet vill utvärdera de olika uppgifter som förekommer om hur länge vaccinskyddet håller i sig.

“Vi har fått hälsoekonomiska underlag från TLV för båda vaccinerna. Underlagen som TLV fått från företagen bygger delvis på antaganden om långvarig vaccineffekt. Hälsoekonomiska modeller som tagits fram och redovisats i andra länder bygger på andra antaganden och det ger andra utfall”, skriver NT-rådets ordförande Åsa Derolf i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Väntar på rekommendation om RSV-vaccin

För ett år sedan bad regionerna att deras gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier skulle arbeta fram en rekommendation om vaccination mot RSV, respiratoriskt syncytialvirus.

Då hade de två vaccinerna Abrysvo och Arexvy blivit godkända i EU för vaccination av äldre mot RSV. Folkhälsomyndigheten hade också gått ut med en rekommendation om att erbjuda alla från 75 år och uppåt vaccinering. Även personer från 60 års ålder rekommenderas vaccin om man tillhör någon av ett antal riskgrupper.

Folkhälsomyndigheten betonade samtidigt att det är upp till regionerna att bestämma om de ska införa RSV-vaccinering eller ej. Men regionerna blev ändå irriterade över utspelet och menade, som Läkemedelsvärlden rapporterade att det skapade förvirring och falska förhoppningar hos äldre invånare.

Olika antaganden om varaktighet

NT-rådet tog sig an frågan efter önskemålet från regionerna och begärde hälsoekonomiska underlag från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Under tiden uppmanades regionerna att avvakta. “Regionerna behöver ta ett nationellt samlat grepp om bedömning av vaccinernas kostnadseffektivitet”, skrev NT-rådet förra hösten.

Under 2024 har nu NT-rådet fått hälsoekonomiska underlag från TLV för såväl Abrysvo som Arexvy. TLV bedömer att kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår i det så kallade grundscenariot ligger på 107 000 kronor för Abrysvo och något högre för Arexvy.

TLV:s underlag vilar bland annat på information från företagen. Och företagen baserar delvis sina analyser på antaganden om en långvarig vaccineffekt där skyddet finns kvar i åtminstone två säsonger.

Ska utvärdera skillnaderna

Men NT-rådet ser att hälsoekonomiska bedömare i andra länder inte räknar med samma långvariga vaccineffekt i sina modeller. Därför är rådet ännu inte redo att komma med sin rekommendation till regionerna, förklarar Åsa Derolf i sitt mejlsvar:

“Vi behöver utvärdera de här skillnaderna för att komma vidare och gör det tillsammans med TLV och Folkhälsomyndigheten.”