Reglerna för växtbaserade läkemedel stramas upp

I höst börjar samma regler gälla för växtbaserade läkemedel som för andra receptfria läkemedel som säljs i den öppna handeln. Branschföreningen Svensk Egenvård hävdar att läkemedel som Echinagard då kommer att utkonkurreras från hyllorna av storsäljare som Alvedon och i praktiken kommer att försvinna från marknaden.

26 mar 2012, kl 17:11
0

Sedan flera år tillbaka pågår på Läkemedelsverket en omklassificering av de tidigare naturläkemedlen till antingen traditionella växtbaserade läkemedel (TVBL) eller växtbaserade läkemedel (VBL). Omklassningen är en följd av ett EU-direktiv och ska vara fullt genomförd i höst.

Läkemedel som
registreras som TVBL kommer också fortsättningsvis att kunna säljas ?fritt?, det vill säga stå på hyllorna ute i butikerna. Men de naturläkemedel som blivit godkända och klassats som VBL hamnar däremot under samma reglering som andra godkända OTC-läkemedel och ska, om de säljs i dagligvaruhandeln, vara under uppsikt av personalen i butiken.
? Det innebär att de här produkterna som tidigare kunnat säljas fritt, och som man av erfarenhet vet att det inte finns några säkerhetsproblem med, nu får begränsningar som gör att de troligen inte kommer att överleva på marknaden, säger Ingrid Atteryd VD på Svensk Egenvård.

Under den tid
som omklassningen pågår har de som godkänts som VBL fortsatt fått säljas fritt i butikerna. Föreningen Svensk Egenvård har försökt förmå Läkemedelsverket att permanenta undantaget. Men från och med sista september upphör det och de växtbaserade läkemedlen underkastas samma regler som andra receptfria läkemedel.
? Medan de nya reglerna inneburit en liberalisering när det gäller ?vanliga? OTC-medel innebär det en begränsning för den här produktkategorin, säger Ingrid Atteryd.

Lena Björk, direktör
på Läkemedelsverket för utredning och regulatorisk administration säger sig ha viss förståelse för synpunkterna.
? Om man tittar isolerat på just de här omklassade produkterna kan man hålla med om synpunkterna, men vi känner att det inte fungerar i längden. Vi skulle hamna i många konstiga situationer om vi skulle tittat på varje enskild produkt isolerat. Det kommer ju också nya produkter som om vi gör undantag för de här i så fall skulle hamna i sämre marknadsläge.
Å ena sidan innebär klassningen som VBL en begränsning håller Lena Björk med om.
? Men å andra sidan får de ju nu möjlighet att marknadsföra sig på ett annat sätt eftersom vi bekräftat en effekt och säkerhet för dessa. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar så att säga.

Från Svenska Egenvård
menar man att de växtbaserade läkemedlen kan komma att försvinna från marknaden.
-I den öppna handeln blir de utkonkurrerade av de större produkterna från hyllorna som ska hållas under uppsikt. Inom hälsofackhandeln tycker man de här reglerna är så jobbiga så de kommer nog också att sluta med VBL. I princip kommer de bara att finnas kvar på apotek, men eftersom apoteken inte längre behöver sälja alla receptfria läkemedel är det inte självklart att de väljer att ta in dem heller.
? Konsekvensen blir att de naturläkemedel som blivit godkända försvinner, medan de med tunnare dokumentation som bygger på tradition, TVBL, blir kvar, spår Ingrid Atteryd.

Svensk Egenvård
har uppmärksammat politikerna på det här och frågan har varit uppe hos socialdepartementet efter en påstötning av Kennet Johansson (C), ordförande i socialutskottet.
Svaret från departementet är att det här är en fråga för Läkemedelsverket.
Kalla handen med andra ord.