Regeringens förslag om sämre högkostnadsskydd för användare av receptbelagda läkemedel väcker debatt. Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade har detta bland annat lett till en Tiktokkampanj mot förslaget. Socialdepartementet får nu in ovanligt många spontana remissvar från privatpersoner om just högkostnadsskyddet.
När det gäller de 103 organisationer, myndigheter och företag som står på remisslistan går det dock än så länge lite trögare. De har en månad till på sig, remisstiden går ut 17 februari, så många funderar säkert som bäst på vad de anser och hur de ska skriva.
Gävleborg ifrågasätter sämre högkostnadsskydd
Hittills har fem remissinstanser svarat. Fyra av dem – Konsumentverket, Lycksele kommun, Riksrevisionen och Vinnova – skriver att de avstår från att yttra sig eller inte har några synpunkter.
Men det femte svaret, från Region Gävleborg, avviker från det mönstret. Region Gävleborg framför i sitt remissyttrande tydlig kritik mot regeringens förslag.
Visserligen förstår regionen “resonemanget bakom en översyn av högkostnadsskyddet för läkemedel i och med utvecklingen av kraftigt ökande läkemedelskostnader”. Men regionen anser ändå att det behövs en grundligare konsekvensanalys än den regeringen har gjort.
Regeringen bör enligt yttrandet analysera hur ett sämre högkostnadsskydd påverkar olika grupper i befolkningen, och folkhälsan.
Vill se fördjupad analys
I regeringens promemoria om förändringar av högkostnadsskyddet finns beräkningar av hur mycket läkemedelskostnaderna kan komma att öka för patienter. Som mest får en patient med de nya reglerna betala 900 kronor mer ur egen ficka under ett år, enligt dessa beräkningar.
Region Gävleborg skriver att även om en sådan höjning kan förefalla måttlig så behövs fördjupad analys.
“En ökad läkemedelskostnad för den enskilda individen kommer att slå hårdast mot personer med redan sedan tidigare små ekonomiska marginaler. Den gruppen kännetecknas ofta också utav hög ålder, fler- och samsjuklighet och hög läkemedelsanvändning”, skriver regionen, som även påpekar att unga vuxna också kan vara en sårbar grupp:
“Övergången från att erbjudas gratis läkemedel upp till 18 år till att därefter behöva betala upp till 3 800 kr/år kan innebära stora ekonomiska påfrestningar, inte minst för de stora grupper i denna ålderskategori som studerar och lever på studielån och/eller ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden”.
Menar att även regionerna kan påverkas
Enligt regeringen ska förändringen av högkostnadsskyddet vara kostnadsneutralt för regionerna. Men Region Gävleborg menar att det inte är säkert att det blir så.
Om läkemedlen blir dyrare för patienterna finns det en risk att följsamheten till behandlingen minskar, anser regionen. Det kan leda till “sämre sjukdomskontroll och därmed ökat vårdbehov” och i så fall ökar kostnaderna för regionerna, framhåller Region Gävleborg.