Regionerna fick rätt om upphandling av hpv-vaccin

Regionerna fick rätt om upphandling av hpv-vaccin

Förvaltningsrätten avslår läkemedelsbolaget GSK:s överklagande av upphandlingen av hpv-vaccin.

29 jan 2019, kl 19:01
0

Förvaltningsrätten i Stockholm ingriper inte mot upphandlingen av cancerförebyggande hpv-vaccin till det nationella barnvaccinationsprogrammet. Domstolen anser att SKL Kommentus inköpscentral, SKI, hade rätt att upphandla det niovalenta Gardasil 9 utan att genom annonsering erbjuda andra vaccintillverkare att komma in med anbud.

– Förvaltningsrätten bedömer att SKI har visat att förutsättningarna för att använda ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering är uppfyllda. Det saknas därmed skäl för ingripande från förvaltningsrättens sida, säger rådman Ulrika Kullman i ett pressmeddelande från förvaltningsrätten.

I september 2018 kunde Läkemedelsvärlden berätta att de dåvarande landstingen gemensamt beslutat att upphandla Gardasil 9, som tillverkas av läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme, MSD,för vaccination av flickor mot humant papillomvirus, hpv.

Hpv-vaccineringen skyddar mot livmoderhalscancer samt flera andra hpv-relaterade cancerformer. Landstingen ville erbjuda ett bredare vaccinskydd mot fler virusstammar än det hittills använda vaccinerna gav.

Inköpscentralen SKI som genomförde upphandlingen fick i uppdrag att göra undantag från huvudregeln att all offentlig upphandling ska konkurrensutsättas. Detta eftersom enbart MSD hade ett niovalent vaccin.

Läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, GSK, överklagade upphandlingen till förvaltningsrätten i Stockholm. GSK tillverkar det bivalenta hpv-vaccinet Cervarix och hävdade att det ger lika gott skydd mot livmoderhalscancer som Gardasil 9.

GSK menade i sitt överklagande att SKI enligt lagen om offentlig upphandling inte hade rätt att enbart efterfråga niovalent vaccin. I stället borde upphandlingen ha varit öppen för alla tillverkare som kunde erbjuda ett hpv-vaccin som gav tillräckligt skydd mot livmoderhalscancer.

Landstingen höll, som Läkemedelsvärlden redovisade, fast vid sin uppfattning att endast det niovalenta vaccinet gav det skydd de ville att flickor skulle få.

Efter flera månader av skriftväxling där omväxlande GSK och SKI kommit med inlagor har förvaltningsrätten nu fattat sitt beslut. Rätten ger SKI och landstingen rätt och avslår GSK:s överklagande. Förvaltningsrätten tar inte ställning till de olika påståendena om respektive vacciners skyddseffekt, men bedömer att SKI hade rätt att i förväg bestämma sig för ett niovalent HPV-vaccin.

”Avgörande för bedömningen om SKI har haft rätt att tillämpa undantaget är om det bara finns en leverantör som kan tillgodose SKI:s behov eller om det finns en konkurrerande produkt”, skriver förvaltningsrätten.

”Förvaltningsrätten anser att SKI har haft rätt att fastställa sitt behov i upphandlingen som ett 9-valent vaccin med direkt skydd mot hpv-typerna 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Förvaltningsrätten bedömer därmed att det är utrett att SKI:s behov endast kan tillgodoses genom Gardasil 9.”