Regionala skillnader beror på läkarna
Mats Brommel, Billie Petterson, Nils Wilking och Bengt Jönsson debatterade nya läkemedel.

Regionala skillnader beror på läkarna

De regionala skillnaderna som finns i läkemedelsbehandlingar hänger på att lokala nätverk gör olika tolkning av effekten. Men skillnader i läkemedelsanvändning betyder inte skillnad i överlevnad.

30 maj 2013, kl 15:38
0

Annons

Idag kan bostadsorten avgöra vilken behandling som en patient får. Men trots att det finns stora regionala i skillnader i läkemedelsbehandling på cancerområdet så ser man inte skillnader i överlevnad.  Det var en av slutsatserna som kom fram när en forskningsrapport från SNS presenterades vid ett seminarium på torsdagen.

Rapporten ”Värdering och implementering av nya läkemedel – med exempel från cancerområdet”, är en av tre nya rapporter på läkemedelsområdet från SNS. Bakom den står ekonomiprofessorn Bengt Jönsson och Nils Wilking, docent i medicin.
– Att vi inte ser skillnad i överlevnad kan bero på att många av de nya cancerläkemedel som introducerats de senaste åren har en tveksam effekt, sa Bengt Jönsson.

Han menade också att när dyra läkemedel har blygsam effekt så leder det till att även nya och effektiva preparat får stå tillbaka. I sin rapport föreslår de en modell där TLV gör en analys av kostnadseffektiviteten av ett läkemedel utan att fatta ett beslut om pris. Priset förhandlas i stället fram mellan landsting och läkemedelsföretagen och bestäms av bland annat volymen och förväntad patientnytta.

Nils Wilking efterlyste också att mer information om patientens läkemedelsbehandling måste föras in i journalen.
– Vi behöver individdata för att kunna fatta rationella beslut om behandling. Med individanpassade behandlingar är det inte intressant att ha det likadant i hela landet.

I en annan av SNS-rapporterna har författarna försökt hitta förklaringar till varför det finns stora regionala skillnader i användning av biologiska läkemedel vid reumatoid artrit och trastuzumab vid HER2-positiv bröstcancer. Svaret låg i lokala traditioner och kultur.
– Hur ett nytt läkemedel används beror till stor del på en kliniska kulturen och vad som är praxis på ett ställe. Lokala nätverk av läkare har större inflytande än nationella riktlinjer, sade Mats Brommels professor vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.

Forskargruppen drar slutsatsen att landstingen och sjukvårdsledningarna bör delegera beslut om introduktion av nya läkemedel till läkarkåren.