Under sommaren presenterade regeringen sitt strategiprogram för läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikindustri. Sammanlagt satsar regeringen 175 miljoner kronor och förväntar sig att industrin avsätter lika mycket pengar.
Richard Bergström, vd på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, säger att beloppet, i sammanhanget, inte är särskilt stort, men att investeringen markerar ett perspektivskifte.
– Jag har det senaste året, medan strategiprogrammet arbetats fram, märkt att attityden till läkemedelsindustrin förbättrats och det leder förhoppningsvis till bättre förutsättningar för företagen.
Stöd till kommersialisering
Bland annat investerar regeringen pengar i ett post-doc-program för att förenkla för nydisputerade forskare. Medel avsätts också för att stödja kommersialisering av forskning och för att stärka samverkan mellan myndigheter, industri, landsting och universitet.
– Nu finns det en insikt om att den industriella forskningen och den akademiska forskningen hör ihop, säger Richard Bergström.
Han menar att Sverige hamnat lite på efterkälken de senaste åren och jämför med Storbritannien. För några år sedan drev Tony Blair igenom ett strategiprogram för läkemedelsindustrin vilket givit Storbritannien ett försprång.
– Samtidigt har vi vissa fördelar jämfört med England. Vi har en god elektronisk infrastruktur, till exempel skickas en stor andel recept elektroniskt, som vi skulle kunna utnyttja bättre.
– I Norge finns det register som samkör sjukvårdinformation och läkemedelsförteckningar för hela befolkningen. Om vi skapar ett sådant kan man göra viktiga populationsstudier.
Kräver motprestation
I ett brev till Näringsdepartementet skriver Lif att föreningen beslutat att skjuta till 10,5 miljoner kronor till satsningar på epidemiologi- och registerforskning och att Lif förväntar sig att staten investerar lika mycket. Lif har redan en fond avsatt för det ändamålet.
Hur de övriga miljonerna som regeringen investerar ska motfinansieras av industrin är ännu inte bestämt. Det kan bli fråga om extra medlemsavgifter för de svenska läkemedelsbolagen. De flesta av regeringens förslag kräver motfinansiering för att medlen ska betalas ut.