Regeringen sågar kritik mot Läkemedelsverket

Regeringen sågar kritik mot Läkemedelsverket

Riksrevisionens kritik om myndighetens verksamhet vinner inget stöd i regeringskansliet.

29 nov 2016, kl 11:35
0

Annons

I början av sommaren publicerade Riskrevisonen sin granskning Statens roll inom läkemedelsområdet. I den riktade man skarp kritik mot bland annat Läkemedelsverket. Bland annat ansåg man att verket brister i säkerhetsrutinerna och att man bör stärka sitt oberoende mot läkemedelsindustrin.

I en skrivelse lämnar nu regeringen sin bedömning av kritiken och det är tydligt att man inte håller med.

Bland annat rekommenderade Riksrevisionen att regeringen inte ska involvera Läkemedelsverket i sin innovationspolitik, vilket man gör i dag i och med att myndigheten har innovationsfrämjande arbete inskrivet i sitt regleringsbrev.

Regeringen håller inte med utan skriver att samverkan är viktigt för att möta framtidens utmaningar och att Läkemedelsverket spelar en viktig roll här. Bedömningen är därför att målet om innovationsarbete bör ligga kvar i regleringsbrevet.

Inte heller Riksrevisionens rekommendation att regeringen ska ge Läkemedelsverket tydligare incitament för säkerhetsarbetet tas emot positivt. Här skriver regeringen att man inte delar Riksrevisionens uppfattning och att styrning av myndigheter ska bygga på tillit varför man inte vill ge uppdrag om prioriteringar av hur arbetet utförs.

Slutligen uppmanar Riksrevisionen regeringen att ge myndigheterna i uppdrag att samverka mer ”för en mer producentoberoende styrning med kunskap”. Men inte heller där håller regeringen med. I stället menar man att myndigheterna redan i dag samarbetar när det gäller till exempel jävsdeklarationer för externa experter och har ett bra system för det.

Regeringen skriver också att det redan ligger i myndigheternas uppgift att samverka och att det inte krävs särskilda uppdrag för det. Helt kallsinnig är dock inte regeringen till kritiken utan medger att det finns skäl att ta till sig vissa delar. Bland annat kommer Läkemedelsverket och andra berörda aktörer att få i uppdrag att inventera sina rutiner och arbetssätt vid samverkan med externa parter och vid behov förändra dem för att säkerställa att det inte finns någon risk för otillbörlig påverkan.

Vad gäller Läkemedelsverkets säkerhetsarbete, och i förlängningen patientsäkerheten, skriver regeringen att frågan bedöms ges utrymme Nationella läkemedelsstrategin 2017.