Regeringen får rätt att omfördela läkemedel
Socialminister Lena Hallengren (t.v.), statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin vid tisdagens pressträff.

Regeringen får rätt att omfördela läkemedel

Efter överläggningar går övriga partier nu med på att utöka regeringens handlingsutrymme mot coronaviruset.

7 apr 2020, kl 17:29
0

Att omfördela läkemedel och medicinsk utrustning inom landet är en av de åtgärder som regeringen nu får rätt att göra utan att först fråga riksdagen. Det står klart sedan tisdagens överläggningar mellan regeringen och övriga riksdagspartier resulterat i bred politisk enighet.

Enigheten innebär att regeringen nu har stöd för en proposition om nya bestämmelser i smittskyddslagen. De ger regeringen rätt att med kort varsel meddela vissa typer av föreskrifter om åtgärder för att hejda spridningen av det virus som orsakar covid-19.

– Vi kan behöva detta bemyndigande för att hantera virusets spridning. Det är framför allt en fråga om tid. Utan denna möjlighet skulle vi kunna förlora dagar innan riksdagsbehandlingen var klar. Det kan innebära betydligt värre smittspridning, sade socialminister Lena Hallengren, S, vid en pressträff om den nya propositionen.

Har lyssnat på kritiken

För några dagar sedan presenterade regeringen ett första utkast till propositionen i en lagrådsremiss. Den fick då hård kritik av oppositionen. Kritikerna ansåg att förslaget skulle ge regeringen alltför obegränsad makt. Och även lagrådet framförde i går i sitt yttrande vissa kritiska synpunkter i samma riktning, vilket Läkemedelsvärlden rapporterat.

Regeringen har lyssnat på kritiken och skrivit om sitt förslag. En förändring är att riksdagen får vetorätt och omedelbart ska få pröva regeringens eventuella beslut om snabbåtgärder. En annan förändring är att regeringen har listat exakt vilken typ av åtgärder som kan bli aktuella att genomföra med det nya snabbförfarandet.

Under tisdagen diskuterade regeringen vidare med oppositionens partiledare. Stefan Löfven beskrev diskussionerna som bra och konstruktiva. Vid ett extrainsatt regeringssammanträde enades regeringen sedan om den nya versionen av propositionen. Förhoppningen är att riksdagsbeslutet om lagändringarna ska kunna tas denna vecka och att lagen ska börja gälla 18 april.

Tillfälliga begränsningar och omfördelningar

De åtgärder som regeringen med stöd av de nya bestämmelserna snabbt kommer att kunna göra är enbart sådant som behövs för att begränsa smittspridningen.

– Vi kan behöva fatta snabba beslut om att omfördela läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner. Eller om regionernas samverkan och inbördes handel med läkemedel. Det här är åtgärder som kan bli avgörande för våra möjligheter att bekämpa viruset, sade Lena Hallengren.

Övriga tillfälliga åtgärder som kan bli aktuella är begränsningar för folksamlingar, att stänga köpcentra och andra handelsplatser, stängning av färjeterminaler eller andra begränsningar när det gäller transporter samt stängning av barer, nattklubbar, serveringar, sportanläggningar och andra allmänna samlingslokaler.

Bemyndigandet i smittskyddslagen ska vara tidsbegränsat och gälla i högst tre månader.

Ingen lag om kompensation

En rad myndigheter och organisationer fick under veckoslutet en rekordkort remisstid på 24 timmar på sig att komma med synpunkter på regeringens förslag i sin dåvarande utformning. Flera branschföreträdare, bland andra Sveriges apoteksförening, framförde att det bör lagstiftas om ekonomisk kompensation för företagare som drabbas av förluster på grund av eventuella snabbeslut från regeringen.

Även Moderaterna har framfört sådana krav. Men någon särskild kompensation för drabbade näringsidkare finns inte med i propositionen.

– Vi har redan infört en rad åtgärder för att dämpa konsekvenserna för företag av coronaepidemin, sade Stefan Löfven vid pressträffen.

– Och vi kommer också att ta upp frågan om eventuell kompensation under beredningen vid varje enskilt beslut enligt det nya bemyndigandet.