Regeringen halverar förmånsnämnd

Regeringen har kraftigt dragit ned på antalet ledamöter i TLV:s läkemedelsförmånsnämnd. I den nya nämnden tar landstingens representanter stor plats.

25 mar 2010, kl 13:36
0

Den 15 april slutar Axel Edling som ordförande i läkemedelsförmånsnämnden. Hans efterträdare blir Stefan Lundgren som nu är generaldirektör för SCB, Statistiska Centralbyrån.

Förutom
nytt ansikte på ordförandeposten blir det tre nya ledamöter i nämnden. De är Catarina Andersson Forsman, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting, Mats Bojestig som är detsamma i Jönköpings läns landsting och Gunnar Persson i Norrbottens läns landsting.
Från att tidigare inte ha haft någon representation alls i nämnden representeras nu landstingen av tre ledamöter. Eftersom regeringen också beslutat banta nämnden från tidigare 11 ledamöter till dagens sex ordinarie betyder det att landstingen får stor makt i det beslutande organet.

Enligt Sofia Wallström på socialdepertementet är skälet till att regeringen bantar totalen att den medicinska och farmakologiska kompetensen knyts till myndigheten. Fem läkare och en sjuksköterska försvinner liksom två ekonomer.
? Man ska komma ihåg att läkemedelsförmånsnämnden i sin nuvarande storlek bildades 2002 och då fanns knappt själva myndigheten.
? Nu finns en myndighet med expertis och spetskompetens med helt annan storlek. Så ser man det totalt har myndigheten blivit betydligt större.
Läkemedelsförmånsnämnden är nu till sin sammansättning och storlek densamma som  tandvårdsnämnden.

Förutom de
tre landstingsrepresentanterna sitter Christina Bergdahl,ordförande i Blodcancerföreningen, Per Carlsson,professor i hälsoekonomi och Rune Dahlqvist, professor och överläkare i klinisk farmakologi kvar.
? Jag är väldigt glad att tre ledamöter med viktig kompetens sitter kvar i den nya nämnden, säger Gunilla Hulth-Backlund, TLV:s generaldirektör.
? Det är ju skarpa beslut vi tar så det får inte bli för stora hack i praxis. Det här säkrar en kontinuitet i våra beslut.
Hon menar inte att landstingens makt över nämnden blir så mycket annorlunda eftersom många av de läkare som tidigare satt med i nämnden var anställda av landstingen.
? Och två av de nya ledamöterna Catarina Andersson Forsman och Mats Bojestig,är läkare i botten.
Gunilla Hulth-Backlund säger att förändringen ska ses i sken av att man nu knyter den medicinska kompetensen till myndigheten och att den ska användas i själva beredningsprocessen.
? Idag är vi runt 60 personer på TLV, när vi startade 2002 var man 15.
Med en ny mindre nämnd kommer arbetsprocesserna att bli effektivare, menar Gunilla Hulth-Backlund.