Receptfrihet för diklofenak ifrågasätts

Smärtläkemedlet diklofenak är åter i blåsväder efter den senaste studien om hjärt-kärlbiverkningar.

4 okt 2018, kl 09:11
0

Diklofenak (Voltaren) har på grund av sin biverkningsprofil i många år varit ett omdiskuterat läkemedel. Nyligen bekräftade en studie i den vetenskapliga tidskriften BMJ tidigare forskning som visat att diklofenak ger större risk för allvarliga hjärt-kärlproblem än närbesläktade smärtlindrande läkemedel. Diklofenak ökade risken för förmaksflimmer, ischemisk stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av kardiovaskulär sjukdom, för män och kvinnor i alla åldrar, även vid låga doser.

Studien har aktualiserat diskussionen om användningen av diklofenak och Stockholms läns landsting påminner nu på informationssajten Janusinfo vården om riskerna med läkemedlet. Liksom många andra landsting har Stockholms läns landsting tagit bort diklofenak från hälso- och sjukvårdens lista över rekommenderade läkemedel på grund av den ökade risken för hjärtinfarkt, men den receptfria försäljningen har ökat kraftigt i Stockholm.

I några länder är diklofenak numer receptbelagt. I Sverige säljs värktabletter med diklofenak dock receptfritt, men bara på apotek. Gel med samma substans får säljas utan recept även på andra försäljningsställen.

Läkemedelsverket överväger att utreda om diklofenak ska vara receptfritt även i fortsättningen.

– För närvarande pågår ingen riktad översyn för diklofenaks receptstatus, men diskussioner förs om att påbörja en sådan. Läkemedelsverket följer säkerhetsdata för diklofenak noga, säger Veronica Arthurson, gruppchef på Läkemedelsverket, till Janusinfo.

Även diklofenaks stora negativa miljöpåverkan gör det till ett ifrågasatt läkemedel. Diklofenak hamnar i våra vattendrag och det har uppmätts halter i svenska sjöar som är så höga att de anses ha påverkan på fisk. Sveriges apoteksförening skriver i ett pressmeddelande att alla apotek från och med 3 oktober ska informera om diklofenaks miljöpåverkan med hjälp av hyllkantsskyltar.