Rapport om parallellimport

Fördelarna med parallellimport av läkemedel ska också komma patienter och försäkringsgivare (landsting och stat) till godo. Det menar Riksförsäkringsverket i en ny rapport.

21 jun 2002, kl 17:32
0

Parallellimportörerna av läkemedel till Sverige är missnöjda med Riksförsäkringsverkets, RFV:s, prissättning av deras varor. RFV som fastställer priset för läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen har uppfattningen att priset på de parallellimporterade läkemedlen ska vara minst tio procent lägre än de direktimporterade. Importörerna anser att tio procent är en alltför stor differens.
I ett regeringsbelsut föranlett av ett överklagande från importören Paranova när det gällde prissättningen på Imigran ansåg regeringen att det inte finns något stöd för RFV:s tio-procentsregel.
Den svenska prissättningspolitiken granskas nu också av EU-kommissionen.


Rapport om prissättningen
Riksförsäkringsverket har nyligen kommit med en rapport ?Parallellimporterade läkemedel ? inte till vilket pris som helst?.
RFV:s uppfattning är att den strategi som hittills tillämpats varit positiv med hänsyn till kostnaderna för patienter och samhälle.
Den har inte förhindrat tillgång till billigare parallellimporterade läkemedel och dessa har omgående blivit väsentligt billigare än de direktimporterade, är verkets slutsats. Genom parallell-importen sparade stat och landsting cirka 200 miljoner kronor förra året, enligt Riksförsäkringsverkets beräkningar.
I juni 1998 parallellimporterades totalt 113 förpackningsvarianter, i juni i år 555. Losec, Zocord och Pulmicort är några exempel.
På kort sikt anser RFV att den nuvarande strategin för prissättningen bör följas. Men man kan tänka sig att längre fram införa en mer individuell prissättning.