Astrazenecas besked om att lägga ner forskningsenheten i Södertälje har mötts av oro över den svenska medicinska forskningens framtid. Sju professorer som representerar Kungl vetenskapsakademiens vetenskapliga klass skriver i en debattartikel på DN debatt att det behövs omedelbara och specifika åtgärder för att Sverige ska kunna återta sin forskningsposition i världen.
Professorerna anser bland annat att merparten av forskningsanslagen ska ges till de skickligaste forskarna. Anslagen bör vara stora och långsiktiga, vilket kommer att innebära svåra prioriteringar. Det behöver också satsas mer på tydliga, attraktiva och konkurrensutsatta karriärvägar för unga forskare, och rörligheten bland svenska medicinska forskare måste stimuleras.
Professorerna uppmanar de framgångsrika universiteten att våga satsa på de mest talangfulla och ambitiösa forskarna. ?Genom att rekrytera starka forskare från andra miljöer och länder berikar man institutionerna och skapar en kreativ dynamik? skriver de.
De kritiserar också den bristande kliniska forskningen i Sverige, och menar att det behöver vara meriterande för läkare att också ha en forskarutbildning, bland annat vid chefstillsättning. Universitetssjukhusen måste se klinisk forskning som ett nödvändigt steg vid effektivisering och rationalisering av vården, skriver professorerna i debattartikeln.