Privat sajt samlar biverkningar

En ny sajt där allmänheten kan gå in och rapportera och läsa om
biverkningar skapades i början av juni. Bakom sajten ligger en
internetentreprenör som vill göra information mer lättillgänglig.

14 jun 2012, kl 13:29
0

Annons

Sedan ett par dagar finns sajten biverkningar.se. Där kan vem som helst gå in och söka på ett läkemedel och läsa om biverkningar men också skriva om egna upplevelser. I dagsläget kommer informationen som ligger på sidan från Läkemedelsverket men tanken är att privatpersoners inlägg också ska finnas att läsa.

Sajten skapades i början av veckan under projektet 24 hour base camp där hundratalet internetentreprenörer samlas för att under ett dygn gå från idé till att skapa en färdig webbsida eller applikation.  Bakom projektet ligger Stiftelsen för internetinfrastruktur, en privat stiftelse som ansvarar för och administrerar alla domännamn som slutar på .se.

Biverkningar.se är en av  omkring 40 projekt som kom till och bakom sidan står Jonas Lejon.
– Jag drivs av att göra data från myndigheter öppen lättillgänglig och öppen för alla. Informationen om biverkningar som rapporteras in till Läkemedelsverket är offentlig men måste begäras ut. På det här sättet kan den lätt läsas av folk, säger han.

På sajten kan också vem som helst skriva in sina egna upplevda biverkningar men först efter en kontroll av Jonas Lejon. Främst handlar det om att personuppgifter inte får läggas ut hur som helst. Än så länge är det bara uppgifter från Läkemedelsverket som finns där och Jonas Lejon vet inte om det kommer att framgå för läsaren om en viss biverkan hämtats från Läkemedelsverket eller skrivits av en privatperson.
–  Det man förlorar på en sådan här form av rapportering är ju datakvalitén. Samtidigt har det fördelar i form av tidsaspekten. Om det är ett fel på ett läkemedel till exempel  kan det ta lång tid att märka när det rapporteras den vanliga vägen men här ser man direkt om många personer plötsligt skriver om samma sak. Man kan också se statistik om många människor plötsligt söker på ett viss ämne, då kan det vara värt att kolla om något har hänt.

Jonas Lejon säger att han är inte ute efter att folk ska bli uppskrämda av att läsa om biverkningar och inte vilja ta sina läkemedel utan.
-Blir det en sådan stämning få tänka om eller stänga ner sajten.