Priskrig på receptfritt i apotekens e-handel
Foto: Istock

Priskrig på receptfritt i apotekens e-handel

Det är ofta betydligt billigare att köpa receptfria läkemedel på nätet än på ett fysiskt apotek.

30 mar 2021, kl 13:59
0

Annons
Johan Wallér.

Johan Wallér.

Det finns stora prisskillnader för receptfria läkemedel mellan apotekens e-handel och samma kedjas fysiska apotek. Det konstaterar konsumenttidningen Råd & rön i en prisgranskning av 16 av de vanligaste receptfria läkemedlen hos de fem stora apotekskedjorna. Granskningen visar att de prisskillnader som finns mellan apotekskedjorna i regel är små.  De stora skillnaderna finns i stället mellan näthandeln och fysisk handel.

Prisskillnader i fyra av fem kedjor

Samtliga kedjor utom Apoteksgruppen tar mer betalt för de receptfria läkemedlen om man handlar dem i en apotekskassa än om man handlar online. Apoteksgruppens e-handel är dock inte heller helt jämförbar med övriga kedjors eftersom den är helt knuten till att kunden får hämta varorna på ett fysiskt apotek.

Den allra största skillnaden mellan nätpris och fysiskt pris hittade Råd & rön för allergiläkemedlet Loratadin Orifarm. Det kostar tio kronor online hos Kronans Apotek, men 41,50 kronor på ett fysiskt apotek i kedjan. Liknande prisskillnader för denna produkt ses även hos Apoteket, Apotek Hjärtat och Lloyds apotek.

Råder priskrig

Tidningen har intervjuat företrädare för Kronans apotek och Apotek Hjärtat som båda förklarar att det är den hårda konkurrensen inom e-handeln som ligger bakom att priserna är lägre där än i de fysiska butikerna. Det säger även Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening, när Läkemedelsvärlden ber honom kommentera prisgranskningen:

– Det här handlar om de affärsmässiga beslut som bolagen fattar inom de konkurrensutsatta delarna av apoteksverksamheten. Det tillhör egentligen inte det område som vi i apoteksföreningen arbetar med. Men med det sagt så är det ingen hemlighet att det är jättestora prisskillnader mellan e-handeln och den fysiska handeln för receptfria läkemedel, säger han.

– Det råder helt enkelt priskrig på receptfria läkemedel i e-handeln vilket gynnar kunderna eftersom det har pressat ned priserna där jättemycket.

Fler hittar till e-handeln

Häromdagen presenterade Sveriges apoteksförening sin årliga branschrapport som visar att e-handeln tar allt mer av apotekshandeln och att pandemin under 2020 skyndade på denna utveckling. Var fjärde apoteksprodukt köps nu på nätet. Det är oklart hur mycket prisskillnaderna på receptfritt påverkar denna utveckling.

Johan Wallér menar att det kan vara en rad andra faktorer än priset som avgör var man handlar och att många kunder sannolikt använder båda köpkanalerna. Han tror att de flesta är medvetna om att receptfria läkemedel är billigare på nätet, men att kunder ibland ändå av olika skäl väljer att handla dem på ett fysiskt apotek.

Råd & rön lyfter i sin granskning fram att prisskillnaderna skulle kunna missgynna kunder som inte är vana att handla online, exempelvis äldre som dessutom använder mycket läkemedel. Men Johan Wallér framhåller att det i så fall är ett övergående problem eftersom undersökningar visar att även äldre nu i snabb takt börjat göra fler apoteksinköp på nätet.

– Äldre har verkligen börjat hitta till e-handeln nu under pandemin. Det är bara en tidsfråga innan de åldersgrupperna handlar där i samma utsträckning som andra.