TLV har godkänt MSDs ansökan om återinträde efter att företaget 2011 begärde att p-pillret skulle lyftas ur läkemedelsförmånen.
Sedan en tid pågår överläggningar för att utveckla den värdebaserade prissättningen. På preventivmedelsområdet kan det till exempel handla om subvention av dyrare preventivmedel med samma effekt, men med en annan teknisk lösning.
I en presskommentar från MSD säger företaget att man valt att ansöka om återinträde i förmånen med Cerazette eftersom TLV nu arbetar med att utveckla sin praxis för vad som ska vägas in vid beslut om subventionering.
När företagets ansökan om återinträde bedömdes använde sig TLV av ett nytt förenklat arbetssätt som innebar att MSD inte behövde inte sända in något nytt hälsoekonomiskt underlag eftersom det fanns ett värdebaserat beslut på produkten.
Den nya praxis som använts vid MSDs ansökan om återinträde innebär att det nu också blir möjligt för generikaföretag att med det förenklade förfarandet ansöka om subvention, även om originalet valt att lämna förmånen. Det har myndigheten tidigare inte ansett vara möjligt.
– Vi har ett system där praxis gradvis växer fram, det här ett exempel på sådant lärande, säger Niklas Hedberg chefsfarmaceut på TLV.
Och inom generikabranschen är man nöjd.
– Det är en viktig och intressant principändring, eftersom det nya regelverket också gäller för generiska läkemedel, säger Kenneth Nyblom.
Men även om generikaprodukten blir subventionerad kommer den inte att kunna bytas ut vid apoteksdisken eftersom originalet inte är med i förmånen.