Företaget Abbvie publicerade i april i år ett pressmeddelande på nyhetsförmedlingssajten Mynewsdesk och på sin egen hemsida. Det innehöll information om deras läkemedelskandidat mot hepatit C, glecaprevir/pibrentasvir. Informationen rörde bland annat behandlingsresultat från en avslutad fas III-studie och uppgifter om att bolaget ansökt om godkännande av läkemedlet till läkemedelsmyndigheter i flera länder.
Pressmeddelandet anmäldes av en konkurrent, Gilead, som menade att pressmeddelandet skulle ses som marknadsföring, vilket enligt branschens etiska regler inte är tillåtet för ännu icke godkända läkemedel.
Vid ett tidigare ärende, rörande läkemedlet Pradaxa, uppstod frågeställningen 2013 om ett pressmeddelande ska ses som ickekommersiell information, och därmed falla utanför branschens etiska regler som rör marknadsföring, eller om det ska ses som reklam. I det fallet fälldes bolaget bakom Pradaxa av Kammarrätten i Stockholm för olovlig marknadsföring.
Abbvie skriver i sitt svaromål till IGN att det finns stora skillnader i fallet med Pradaxa och deras eget pressmeddelande. Pressmeddelandet för Pradaxa var bland annat fokuserat på att bolaget ansökt om lägre priser, vilket gjorde innehållet mer kommersiellt, menar Abbvie.
Informationsgranskningsnämnden IGN går i sin bedömning på Abbvies linje. Pressmeddelandet från bolaget är riktat till journalister och massmedier, det vill säga en allmänhet och inte en förskrivande målgrupp. IGN anser att innehållet i pressmeddelandet är av vetenskaplig karaktär som de bedömer har högt nyhetsvärde. Pressmeddelandet innehåller heller inga värdeord, varken för den egna substansen eller konkurrenternas, konstaterar nämnden.
Nämnden beslutar därför att pressmeddelandet ”inte har ett sådant kommersiellt syfte att det faller inom tillämpningsområdet för informationsreglerna”. IGN motiverar också sitt beslut med ett särskilt ”beaktande av vikten av en fri medicinsk debatt och nyhetsspridning”.