Kemi ett ämne i kris
(KEMIVÄRLDEN 6/2003)
Kemin har blivit ett stödämne. Allt färre studenter vill satsa på en djupare utbildning i kemi eller en akademisk karriär.
Mellan 1995 och 2002 minskade antalet studerande på kemiprogrammet med 75 procent.
Inget av kemiprogrammen vid de 16 universitet som ingår i utvärderingen lyckas fylla utbildningsplatserna.
Särskilt illa ställt är det på kemilärarutbildningarna. Bara en tiondel av lärarbehovet kommer att kunna fyllas med de som studerar idag.
Sars klassas som samhällsfarlig
(RIKSDAG & DEPARTEMENT 19/2003)
Sars, svår akut respiratorisk sjukdom, bör föras in i smittskyddslagen och klassas som en samhällsfarlig sjukdom, föreslår regeringen.
Idag är bland annat sjukdomar som hiv, tuberkulos, kolera och polio klassade som samhällsfarliga.
Regeringen menar att sars är en mycket smittsam sjukdom och att det finns risk för en explosiv utbredning om sjukdomen skulle få fäste i Sverige. Det finns risk att sjukdomen snart kommer hit och därför brådskar det med att klassa sars som samhällsfarlig.
Alkohol skadar luktsinnet
(FORSKNING & FRAMSTEG 4/2003)
Den som dricker för mycket alkohol kan drabbas av minnesförlust och förvirring, ett tillstånd som kallas Korsakoffs syndrom. Dessa patienter får också andra hjärnskador, exempelvis bortfall av luktsinnet.
Många alkoholister missköter sin diet och eftersom smakupplevelsen till stor del bygger på lukt kan detta vara en förklaring, säger Claudia Rupp, neuropsykolog vid Universität Innsbruck i Österrike.
I studien ingick 30 friska personer och 30 alkoholberoende män och kvinnor som med en näsborre i taget fick lukta på olika dofter.