DEBATT
”Personer får hiv i väntan på förebyggande Prep”
Peter Sidlund Ponkala. Foto: RFSL.

”Personer får hiv i väntan på förebyggande Prep”

Regeringen måste agera så att alla som behöver får hiv-medicinen Prep, skriver RFSL i en debattartikel.

8 aug 2024, kl 08:38
0

Annons

DEBATT. Över 60 procent av de som vill få tag i den förebyggande hiv-medicinen Prep, vet inte var man ska vända sig.

Samtidigt har personer fått hiv under tiden de stått i kö i väntan på att få Prep utskrivet. Väntetiderna är över ett år i vissa regioner, som bland andra Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat i flera artiklar.

Nu måste regeringen agera så att alla som behöver kan få tillgång till den livsviktiga medicinen.

Ojämlik tillgång till förebyggande Prep

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL, har kartlagt tillgången till förebyggande Prep i Sverige 2024.

Vår rapport visar att tillgången är ojämlik över landet och att en stor del av målgruppen inte vet var man vänder sig för att få Prep.

Prep, preexpositionsprofylax, är en medicin som minskar risken för hiv och ett av de mest effektiva verktygen vi har som skyddar mot hiv. För att minska spridningen är det därför oerhört viktigt att personer med ökad risk att få hiv som vill ha Prep snabbt ska få tillgång till det.

För långa köer till Prep

I våras skickade RFSL ut en enkät till bögar, bisexuella killar och transpersoner som tar eller vill ha Prep. Samtidigt skickades även frågor till smittskyddsenheter i samtliga regioner. Vi ställde frågor om regionernas rutiner kring förskrivning av Prep. 20 av 21 regioner svarade på enkäten.

I sammanställningen uttrycker målgruppen att det är för långa köer och för svårt att få Prep, att det förekommer fördomar och brister i vårdpersonalens bemötande och kunskap om Prep och hbtqi-personers livsvillkor.

Nästan två av tre, 62 procent, av de bögar, bikillar och transpersoner som vill ha Prep vet inte var de ska vända sig för att få behandlingen.

Den här siffran ser ungefär likadan ut oavsett var i landet man bor. Bland de som antingen står i kö eller får Prep har 40 procent upplevt väntan som lång. Kötiden i Stockholm är cirka 13 månader i dagsläget.

Går inte att få Prep i Skåne

Stockholm, Skåne och Västra Götaland är de regioner som har högst efterfrågan på Prep.

I Stockholm väntas problemet med köer minska i samband med att antalet kliniker som skriver ut Prep ökar från 1 september.

Läget i Skåne är värst. Där är kön helt stängd sedan oktober 2023 med hänvisning till resursbrist, och inga nya patienter får Prep utskrivet.

Personer vars sexuella hälsa förbättras av Prep behöver få tillgång till medicinen utan långa kötider, oavsett var i landet man bor.

Nu måste regeringen agera

Vården behöver säkerställa god hbtqi-kompetens i bemötandet av patienter.

Nu måste regeringen agera så att alla som behöver ska få den viktiga hiv-medicinen Prep, oavsett var i landet man bor.

Regionerna måste också bli mycket bättre på att ta tillvara de många som vill ta ansvar för sin och andras sexuella hälsa genom att använda Prep.

Här är RFSL:s krav för bättre Prep-vård

För att förbättra Prep-vården vill RFSL att:

  • Regeringen bör ge Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att öka hbtqi-kompetent bemötande inom vården, bland annat avseende Prep. Samarbete bör ske med SKR och de regioner med störst efterfrågan på Prep.
  • Regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förbättra nödvändig information och kommunikation till regionerna för att kunna säkra tillgången till Prep. Särskilt viktigt är att målgruppen vet vart man ska vända sig.
  • Regeringen bör vidta åtgärder för att öka jämlikheten i landet vad gäller Prep.  Vården ska se likadan ut i hela landet, oavsett var man bor.
  • Samtliga regioner behöver avsätta resurser, införa riktlinjer och arbetssätt så att tillgången till Prep radikalt förbättras.
  • Region Stockholm, Skåne och Västra Götaland – som är regioner med hög efterfrågan på Prep – måste vidta och följa upp åtgärder för att korta kötiderna. Den som vill ha Prep bör få en första bedömning inom vårdgarantin.
  • Socialstyrelsen bör initiera en översyn av nya alternativ för Prep-behandling.

Peter Sidlund Ponkala
Förbundsordförande, RFSL