Potensmedel och kosttillskott som sägs öka kvinnors sexlust innehåller olagliga substanser som kan vara hälsofarliga. Det visar en undersökning som Läkemedelsverket och Stockholms stads livsmedelskontroll har gjort tillsammans.
De köpte i olika Stockholmsbutiker in tio kosttillskott som marknadsförs som potens- eller lusthöjare. En laboratorieanalys av produkterna visade att åtta av de tio innehöll kemiska läkemedelssubstanser som inte fanns med i innehållsförteckningen. Ämnen kan vara farliga för vissa personer och Läkemedelsverket avråder från att använda dessa kosttillskott.
– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett, säger Tomas Nilsson, utredare vid Läkemedelsverket.
– På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om.
Potensmedel kan ge blodtrycksfall
De ämnen som hittades var bland annat sildenafil, tadalafil och vardenafil, som alla finns i läkemedel som används vid behandling av erektionsproblem. Ett av problemen med ämnena är att de kan orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer med kärlkramp.
– I Sverige är läkemedel med dessa ämnen på goda grunder receptbelagda, säger Tomas Nilsson.
– Det är viktigt att utesluta att potensproblem beror på någon sjukdom innan man börjar med potenshöjande medel. Läkaren behöver också följa upp att läkemedlen inte påverkar till exempel ditt blodtryck och att de inte påverkar effekterna av andra läkemedel du använder.
Flera andra substanser
Bland de kontrollerade produkterna var tre riktade till kvinnor och två av dem innehöll läkemedelssubstanser. Den ena produkten innehöll flibanserin, som i USA används för behandling av låg sexlust hos kvinnor.
Även andra läkemedelsämnen hittades i mindre mängder, till exempel det antiinflammatoriska ämnet metamizol som enbart finns i läkemedel till djur i Sverige. En annan substans som hittades var den selektive serotoninåterupptagshämmaren (SSRI) dapoxetin. SSRI-preparat används vanligtvis som antidepressiva medel, men dapoxetin används i Sverige för behandling av för tidig utlösning i de fall det anses medicinskt motiverat.
Läkemedelsverket och Stockholms stad har kontaktat de butiker som har sålt produkterna och informerat om resultaten av analyserna.
– Butikerna har nu möjlighet att frivilligt plocka bort de aktuella kosttillskotten från hyllorna. Annars kan det bli aktuellt med förelägganden, säger Tomas Nilsson.
Läkemedelsverket kommer även att kontakta de utländska grossister som butikerna har köpt in produkterna från.
– Dessutom har vi meddelat läkemedelsmyndigheter i andra länder.