Positivt gensvar på initiativ om ny centrumbildning

Planerna på ett kompetenscentrum med fokus på uppföljning av läkemedelsanvändningen (se LMV 12/04), sannolikt i landstingens och Apotekets regi, har nu presenterats och förankrats i landsting och hos andra aktörer. Initiativtagarna hoppas att verksamheten ska kunna påbörjas redan i år.

24 feb 2005, kl 14:33
0

Annons

Huvuduppgiften för den nya konstruktionen, Centrum för uppföljning av läkemedels användning, blir att utveckla metoder och genomföra uppföljningsstudier inom läkemedelsområdet. Satsningen förutsätter samverkan med myndigheter, universitet, professionsorganisationer och industri.

Enligt ursprungsförslaget ska den nya centrumbildningen få formen av ett aktiebolag med landstingen och Apoteket som gemensamma ägare. Men Bodil Ericsson, chef vid Läkemedelsrådet i Skåne och en av initiativtagarna, menar att det inte självklart blir så.

? Det kan eventuellt bli någon annan form av juridisk person. Organisationsfrågan är inte smärtfri, vi har en bit kvar här, säger hon.

Ute med bössan

Planerna har nu presenterats för sjukvårdshuvudmännens ledningar samt för LFN, Lif, Läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, Nepi, Apotekarsocieteten med flera.
Enligt Bodil Ericsson har förslaget mottagits mer positivt än vad hon trott från de flesta håll ? inklusive Socialdepartementet.

? Från landstingshåll har vi fått allt från mycket positiva reaktioner till försiktighet. Skepsisen har framför allt varit av typen ?nu är ytterligare någon ute med bössan.? Men generellt sett har det varit positivt, och det gäller även aktörerna utanför landstingen. Även från departementet har man deklarerat intresse som intresserad åskådare, säger hon.

? Den största utmaningen har varit att förmedla att det här initiativet inte kommer uppifrån eller utifrån, att det inte finns några underliggande intressen från andra håll. Jag har under den inledande fasen mer och mer insett värdet av att det hela förankras och att sjukvården måste stå i centrum i processen.

Start innan årets slut

Nästa steg i förberedelsearbetet är att samla ihop de synpunkter som kommit in under förankringsfasen och analysera dessa.

? Det kommer att utmynna i ett konkretare förslag och sedan ger vi någon uppdraget att föra det vidare. Jag är visserligen optimist, men jag hoppas att något ska vara igång redan innan årets slut, säger Bodil Ericsson.

Läkemedelsindustriföreningen var en av flera initiativtagare till ett tidigare, nu inaktuellt initiativ 2003; Centrum för rationell läkemedelsanvändning (Cerla). Föreningens vd Richard Berg-
ström var i början av februari försiktigt positiv till det han hört om det nya initiativet.

? Konstruktionen liknar Cerla, vem som äger det spelar mindre roll om det vi i slutändan får är ett bättre system för uppföljning, säger han.