Positiva resultat med diabetesvaccin

En svensk forskargrupp har utvecklat ett vaccin mot typ 1-diabetes som
testats på patienter med lovande resultat. Om resultaten bekräftas i
större studier kan det vara en effektiv hjälp för barn som drabbats av
sjukdomen.

10 okt 2008, kl 10:56
0

Den svenska forskargruppen har utvecklat vaccinet från ett så kallat GAD-protein som finns i de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. Proteinet upptäcktes först hos barn i Linköping av Johnny Ludvigsson med kollegor. Vid en typ 1-diabets reagerar kroppen med att bryta ner dessa celler vilket leder till att de inte producerar något insulin. I dag utvecklar det svenska företaget Diamyd Medical, som varit delaktiga i att finansiera studien, ett vaccin som bygger på proteinet

I studien som publiceras i The New England Journal of Medicine ingick totalt 70 barn i åldrarna tio till arton år. Hälften av dem fick vaccin (20 µg GAD-alum) vid två tillfällen med 30 dagars mellanrum och hälften fick placebo. I båda gick insulinsekretionen ned. Insulinnivån mättes med hjälp av markören C-peptid och efter 15 månader syntes ingen skillnad i de två grupperna. Men efter 30 månader hade nivån av C-peptid minskat betydligt mindre hos deltagarna som fick GAD, vilket betyder att det kan ha en skyddande effekt.

Forskarna såg bara en effekt hos de barn som fick vaccinet inom sex månader från att sjukdomen debuterat. Det tyder på att vaccinet skulle kunna bevara, men inte återställa funktionen hos de insulinproducerande cellerna. Även om dessa patienter måste fortsätta att ta insulin så kan en bättre egen insulinproduktion minska risken för komplikationer.