Malign mediainfarkt är en livshotande typ av stroke. Patienten måste opereras akut för att trycket inne i skallen ska minska. Man tar bort en del av skallbenet, så kallad kraniektomi, och förvarar det nedfryst.
Det optimala är att patienten får tillbaka benbiten cirka tre månader efter operationen. Trots det får många gå utan skallben i flera år eftersom operationen är lågprioriterad. Det fördröjer rehabiliteringen och försämrar livskvaliteten för patienterna, visar en studie vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.
Inte sällan går skallbenet under i frysen och måste ersättas med ett implantat. Tidigare har det varit av plast vilket ibland orsakat vätskeansamlingar och ökat infektionsrisken.
Men nu finns implantat av porös polyetylen som blodkärlen växer in i så att man får cirkulation i det. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man utvecklat ett tekniskt samarbete med det amerikanska företag som skräddarsyr implantat av det nya materialet.
? Nu betar vi av kön och kan samtidigt operera nya patienter, säger Anders Hedlund, plastikkirurg med kraniofacial inriktning och den som redigerar röntgenbilderna av patientens skalle.
Den tredimensionella bilden skickas sedan krypterad till en server i USA. Där hämtas de upp av tillverkaren som levererar implantatet cirka sju veckor senare.
? En viktig fördel med blodcirkulation i implantatet är att man kan komma åt en eventuell infektion med antibiotika, säger Anders Hedlund.
Porös polyetylen har tidigare bara använts inom den estetiska plastikkirurgin. I rekonstruktioner efter kraniektomi, traumatiska skallskador och hjärntumörsoperationer används fortfarande plast på de flesta kliniker.
? Men den är på väg ut. Det finns ett konkurrerande koncept med skräddarsydda implantat av titan men i vårt klimat känner patienterna av att metallen är kall. Ett annat alternativ är keramiskt material men inget av dem integreras.
En annan poäng med polyetylenplattan är att den går att ?trimma? under operationen om något oförutsett skulle inträffa.
? Om man värmer den i vattenbad så kan man skära till den med kniv. Det är ju omöjligt med titan och keramik, säger Anders Hedlund.
Den enda nackdelen som han kan komma på med polyetylenimplantatet är att det inte går att sterilisera om.
? Materialet är så poröst att man måste sterilisera det med gammastrålning, det går inte att köra i en autoklav till exempel.
Därför har Anders Hedlund ett reservlager med ?konfektionstillverkade? delar av polyetylen som han kan anpassa efter den patient som ligger på operationsbordet.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
vad kostar det att göra en sådan opertion, KRANIETOMI, alltså att operera ditt “plast bit”??
Tack!